Москва отвърна на София с изгонване на двама български дипломати Снимка: © Unsplash

Москва обяви за „персона нон грата“ двама сътрудници на посолството на България в Русия. Това е реципрочна мярка срещу решението на властите в София да експулсират двама руски дипломати заради обвинения в шпионаж, предаде ТАСС. Не се уточняват техните имена и рангове.

По-рано днес българският посланик Атанас Кръстин е бил извикан в Министерство на външните работи в Москва. Срещата се е състояла заради "неприятелско поведение" от страна на София, твърди "Спутник".

През миналия месец стана ясно, че двама руски дипломати са шпионирали българската армия. Бяха им дадени 72 часа да напуснат страната. Руското посолство в София обяви, че няма никакви доказателства за извършен шпионаж в полза на Москва. В хода на разследването по досъдебното производство българската прокуратура установи, че в периода от 2016 г. до настоящия момент двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

Двама руски дипломати са шпионирали българската армия и са експулсирани

Последва декларация на МВнР на Русия, което обяви българските действия като преднамерен опит да се навреди на отношенията между двете страни. Страната заплаши с реципрочни мерки.

Според РИА "Новости" - Атанас Кръстин е напуснал сградата без коментар. Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова е съобщила, че обвиненията от страна на София са "измислени" и страната ни не е представила никакви доказателства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024