Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза Снимка: © Getty Images

Москва поиска западните сили да премахнат санкциите си срещу Русия, като се опита да им прехвърли вината за нарастващата продоволствена криза.

Кризата с храните се влошава от неспособността на Киев да доставя милиони тонове зърно и други селскостопански продукти заради неспиращите руските атаки на територията на страната.

По време на среща с италианския премиер Марио Драги руският президент Путин каза, че Москва „е готова да даде значителен принос за преодоляването на продоволствената криза чрез износа на зърно и торове - при условие, че политически мотивираните ограничения, наложени от Запада, бъдат премахнати“, предава "Асошиейтед прес".

Великобритания обвини Русия, че се „опитва да иска откуп от света“ и обяви, че няма да има облекчаване на санкциите.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница, царевица и олио в света, но войната и руската блокада на пристанищата спряха голяма част от световните доставки на храна.

Русия също е значителен износител на зърно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Западът „трябва да отмени незаконните решения, които възпрепятстват корабите и износа на зърно“.

Миналата седмица Вашингтон обясни, че храните, торовете и семената не са подлагани на санкции и, че се работи за гарантирането потокът от тези стоки да не бъде засегнат.

Генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Иуела каза, че около 25 милиона тона украинско зърно, съхранявано в складове, и други 25 милиона тона могат да бъдат събрани още следващия месец.

Европейските страни се опитаха да облекчат кризата, като започнаха да изнасят зърно от страната чрез железопътен транспорт, но влаковете могат да превозват много по-малка част от това, което корабите извозват.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за налагането на още по-строги санкции срещу Русия, включително и Европейският съюз да забрани руския петрол и газ.

„Натискът върху Русия е буквално въпрос за спасяване на животи. И всеки ден на забавяне, слабост, различни спорове или предложения за успокояване на агресора за сметка на жертвите означава нови убити украинци", каза той във видео обръщение.

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

От своя страна, Путин каза, че "е невъзможно и напълно нереалистично" Русия да бъде изолирана в съвременния свят. Говорейки пред членове на Евразийския икономически форум, той каза, че тези, които се опитват да го сторят, ще „наранят главно себе си“.

На бойното поле руските сили насочиха офанзивата си в няколко части на източния регион Донбас. Районът, който е индустриален център на въглищни мини и фабрики, сега е в центъра на сраженията, след като Русия претърпя поредица от неуспехи и се насочи към по-ограничени цели.

„Врагът щурмува позициите на нашите войски едновременно в няколко посоки. Предстои ни изключително труден и дълъг етап на битка“, каза заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Военни служители казаха, че руските сили продължават да се опитват да се укрепят в района на Северодонецк - единствената част от Луганска област в Донбас под контрола на украинското правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024