Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността за териториални компромиси с Русия с цел примирие и предупреди авторите на тази идея за опасните последствия от нея.

Зеленски критикува директно бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който предложи на Киев да "прояви мъдрост" и да задейства мирни преговори, в които да се постави условие за връщане на териториалните граници от преди руската военна инвазия - т.е. отказ от Крим и от част от Донбас в полза на Русия.

"Няма значение какво прави руската държава, винаги се намира някой, който казва "Трябва да вземем предвид и нейните интереси". Това се чу отново в Давос. Въпреки хилядите руски ракети, които удрят Украйна. Въпреки десетките хиляди убити украинци. Въпреки Буча, Мариупол и др. Въпреки унищожените градове. И въпреки "филтрационните лагери", които са създадени от руската държава и в които убиват, измъчват, изнасивлат и унижават хората като на конвейер. Русия прави всичко това в Европа. Но в Давос, например, г-н Кисинджър се появява от дълбокото минало и казва, че Русия трябва да получи парче от Украйна", коментира Володимир Зеленски.

Президентът казва още, че предложението напомня на неуспешните опити за умиротворяване на Адолф Хитлер в края на 30-те години, които не само допускат териториални отстъпки за Нацистка Германия, но и не предотвратяват провокираната от него Втора световна война.

"Сякаш календарът на г-н Кисинджър не е от 2022 г., а от 1938 г., и сякаш смяташе, че не говори на публиката в Давос, а на публиката в тогавашен Мюнхен. А в истинската 1938 г., когато семейството на г-н Кисинджър бяга от Нацистка Германия, той е бил на 15 години", казва Зеленски.

Той укорява "великите геополитици" в това, че често не обръщат внимание на съдбата на обикновените граждани, които действително обитават съответните територии, които се предлага да бъдат "разменени срещу илюзията за мир".

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024