Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

98-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се оказа във фокуса на разгорещен политически дебат заради коментарите си за изхода от войната в Украйна, дадени по време на Световния икономически форум в Давос.

Кисинджър участва във видеоконферентна връзка, по време на която той призовава Украйна да поднови преговорите с Русия, като казва, че изолирането на Москва може да има дългосрочни тежки последствия за стабилността в Европа.

"Преговорите трябва да започнат в следващите два месеца, преди да се стигне до сътресения и напрежения, които няма да може да се преодолеят лесно. В идеалния случай разделителната линия би трябвало да бъде завръщане към status quo ante bellum (положението преди войната). Продължаването на войната отвъд тази точка няма да бъде за свободата на Украйна, а ще е нова война срещу самата Русия", казва той, цитиран от New York Times.

В речта си той коментира още, че Русия е ключов елемент от Европа през последните 400 години, като помага за балансиране на властовата структура във важни моменти, и добавя, че Западът не бива да тласка Кремъл към още по-близък съюз с Китай.

"Надявам се, че украинците ще съчетаят героизма, който показаха, с мъдрост", казва още той.

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

Украйна отказва да преговаря за териториални отстъпки спрямо Русия - Москва анексира полуостров Крим през 2014 г. и подпомага сепаратистите, които искат да отцепят части от Донецк и Луганск. В навечерието на войната Владимир Путин обяви, че признава независимостта на двете украински територии като самостоятелни "републики", а Сергей Наришкин намекна, че се готви тяхното присъединяване към Руската федерация.

Изявлението на Кисинджър предполага, че страната трябва да приеме руското владение над Крим и да отстъпи част от източните си територии на Русия, което беше отхвърлено като вариант от Володимир Зеленски.

Коментарите му доведоха до недоволство не само сред украинските власти, но и сред хора като премиера на Нидерландия Марк Рюте, който публично се разграничи от оценката му, и руския опозиционер Гари Каспаров, който нарече позицията на Кисинджър "не просто неморална, но и многократно доказана като погрешна".

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк, който водеше по-ранните преговори за примирие с руската делегация, също остана недоволен от призивите за компромис. Без да споменава конкретно Хенри Кисинджър, той написа в Twitter следното:

"В коридорите на Световния икономически форум се говори дали не е време за примирие, съгласие с Кремъл и завръщане към бизнеса с Русия. Това да не е нов вирус на слепотата? Украйна няма да изтъргува своя суверенитет с някой, който иска да напълни портфейла си. Най-краткият път за прекратяване на войната - оръжия, пари, ембарго", пише Подоляк.

Депутатът от Върховната Рада Олексий Гончаренко определя препоръката на Хенри Кисинджър като "най-лошият възможен сигнал към Путин".

"Мисля, че г-н Кисинджър все още живее в 20 век, а ние сме в 21 век и няма да отстъпим един сантиметър от своята територия. Трябва да спрем Путин още сега и да не го оставим да продължи", казва той в интервю за CNBC. Гончаренко смята, че най-добрият начин за установяване на мир в Украйна е присъединяването ѝ към ЕС възможно най-скоро.


Джордж Сорос в Давос: Цивилизацията може да не преживее Третата световна война на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023