98-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се оказа във фокуса на разгорещен политически дебат заради коментарите си за изхода от войната в Украйна, дадени по време на Световния икономически форум в Давос.

Кисинджър участва във видеоконферентна връзка, по време на която той призовава Украйна да поднови преговорите с Русия, като казва, че изолирането на Москва може да има дългосрочни тежки последствия за стабилността в Европа.

"Преговорите трябва да започнат в следващите два месеца, преди да се стигне до сътресения и напрежения, които няма да може да се преодолеят лесно. В идеалния случай разделителната линия би трябвало да бъде завръщане към status quo ante bellum (положението преди войната). Продължаването на войната отвъд тази точка няма да бъде за свободата на Украйна, а ще е нова война срещу самата Русия", казва той, цитиран от New York Times.

В речта си той коментира още, че Русия е ключов елемент от Европа през последните 400 години, като помага за балансиране на властовата структура във важни моменти, и добавя, че Западът не бива да тласка Кремъл към още по-близък съюз с Китай.

"Надявам се, че украинците ще съчетаят героизма, който показаха, с мъдрост", казва още той.

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

Украйна отказва да преговаря за териториални отстъпки спрямо Русия - Москва анексира полуостров Крим през 2014 г. и подпомага сепаратистите, които искат да отцепят части от Донецк и Луганск. В навечерието на войната Владимир Путин обяви, че признава независимостта на двете украински територии като самостоятелни "републики", а Сергей Наришкин намекна, че се готви тяхното присъединяване към Руската федерация.

Изявлението на Кисинджър предполага, че страната трябва да приеме руското владение над Крим и да отстъпи част от източните си територии на Русия, което беше отхвърлено като вариант от Володимир Зеленски.

Коментарите му доведоха до недоволство не само сред украинските власти, но и сред хора като премиера на Нидерландия Марк Рюте, който публично се разграничи от оценката му, и руския опозиционер Гари Каспаров, който нарече позицията на Кисинджър "не просто неморална, но и многократно доказана като погрешна".

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк, който водеше по-ранните преговори за примирие с руската делегация, също остана недоволен от призивите за компромис. Без да споменава конкретно Хенри Кисинджър, той написа в Twitter следното:

"В коридорите на Световния икономически форум се говори дали не е време за примирие, съгласие с Кремъл и завръщане към бизнеса с Русия. Това да не е нов вирус на слепотата? Украйна няма да изтъргува своя суверенитет с някой, който иска да напълни портфейла си. Най-краткият път за прекратяване на войната - оръжия, пари, ембарго", пише Подоляк.

Депутатът от Върховната Рада Олексий Гончаренко определя препоръката на Хенри Кисинджър като "най-лошият възможен сигнал към Путин".

"Мисля, че г-н Кисинджър все още живее в 20 век, а ние сме в 21 век и няма да отстъпим един сантиметър от своята територия. Трябва да спрем Путин още сега и да не го оставим да продължи", казва той в интервю за CNBC. Гончаренко смята, че най-добрият начин за установяване на мир в Украйна е присъединяването ѝ към ЕС възможно най-скоро.


Джордж Сорос в Давос: Цивилизацията може да не преживее Третата световна война на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев