Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор Снимка: © Getty Images

Путин можеше да използва последните 20 години за развитието на Русия - вместо това я превърна в "някакъв пълен ужас и заплаха за света".

Tова признава Борис Бондарьов - единственият руски дипломат, който публично осъди войната в Украйна и подаде оставка като съветник на руската мисия в централата на ООН в Женева.

Бондарьов се отказа от позицията си, като публикува онлайн мотивите си.

"Онези, които започнаха тази война, искат само едно нещо - да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни кичозни дворци, да плават с яхти, чийто тонаж и цена са сравними с целия руски флот, да се радват на неограничена сила и пълна безнаказаност", пише той в посланието, с което обяснява защо спира да служи на режима на Владимир Путин.

Новината за напускането му видимо отсъства от големите руски информационни агенции ТАСС и Риа Новости. Извън "Коммерсант", малко от официалните медии се престрашиха да предадат критиките му срещу Кремъл и войната.

Самият той обяснява пред New York Times, че изпитва "пълна несигурност" за бъдещето си след решението да се дистанцира публично от Путин, макар че се чувства по-спокоен да изрази позицията си в чужбина.

Бондарьов смята, че не е единственият служител на руския дипломатически корпус, който смята войната в Украйна за позор.

"Има хора - те не са толкова малко - които мислят така, както и аз мисля. Но повечето все още са под влиянието на цялата пропаганда, която поглъщат и която отчасти създават сами", разказва той.

Борис Бондарьов, който работи от 20 години в системата на Министерството на външните работи, обвинява собствената си служба за това, че войната в Украйна се превърна от немислима заплаха в реалност през 2022.

Той смята, че руските дипломати са съучастници на Путин, защото са създавали впечатление, че евентуалната победа би могла да се постигне лесно.

"Те сгрешиха в оценката си за Украйна, сгрешиха в оценката си за Запада. На практика сгрешиха за всичко", казва той. "Ние, дипломатите от МВнР също носим вина за това, защото не предавахме информацията, която трябваше да съобщим - заглаждахме положението и го представяхме така, сякаш всичко е наред".

До 23 май Бондарьов е част от екипа, който работи по контрола на въоръженията в постоянното представителство на Русия в ООН. Той твърди, че през последните седмици лично е ставал свидетел на изпращането до Москва на подвеждаща информация.

"Вместо да представяме собствения си анализ по възможно най-обективен начин, заедно с предложения за действия, ние често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий", разказва той.

В посланието си дипломатът изразява съжаление, че не е напуснал още преди 3 месеца, когато войната избухна. Обяснението му за забавянето е свързано със семейни проблеми и с нуждата "да събере решителност" за тази стъпка: "Просто не мога повече да бъда част от този кървав, безумен и напълно ненужен позор".

Това, което го обезпокоява най-силно в последните месеци, е равнодушието на колегите му по повод опасността от руски ядрени удари срещу западните държави - при това сред хора, които професионално се занимават с проблемите на контрола на въоръженията.

"Те си мислят, че ако удариш някое село в Америка с атомна бомба, американците веднага ще се уплашат и ще паднат на колене, за да се молят за милост. Така разсъждават нашите хора и се боя, че това е линията, която предават и към Москва", твърди дипломатът.

Когато той им е обръщал внимание, че едва ли биха искали децата им да живеят сред радиоактивни руини, те се подсмихвали и отвръщали, че "става въпрос за защита на ценности".

Бондарьов обаче не се заблуждава за истинските мотиви на войната. По думите му - единствената цел на Путин е да запази властта си, докато икономиката буксува, общественото недоволство се натрупва, а Русия няма друга идеология, с която да мобилизира хората си.

"Как може да останеш на власт, без да се провалиш, когато пред теб стоят толкова обективни трудности? Трябва да изобретиш война".

Разказът на Бондарьов е поредното свидетелство за порочния поток на невярна информация за Украйна, на база на която в Кремъл вземат решения за войната.

Преди седмица руският журналист Роман Анин публикува данни от няколко свои разговора с бивши и действащи агенти на ФСБ, които описват автоцензурата в службите за сигурност и склонността към изопачаване на данните на оперативните работници под натиск от ръководството.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024