Снимка: © Getty Images

Русия е готова да скъса връзките си с Европейския съюз, ако блокът наложи допълнителни санкции, свързани с икономиката ѝ. Това обяви външният министър Сергей Лавров в интервю пред журналиста Владимир Соловьов – един от най-големите поддръжници на Владимир Путин. Часове след изявлението му Москва опита да смекчи тона и да обясни, че думите на Лавров са били разтълкувани погрешно.

Диалогът между ЕС и Москва през последната седмица се изостри още повече след посещението в руската столица на топ дипломата Жозеп Борел. Интервюто на Лавров, публикувано от Министерството на външните работи на Русия, идва 10 дни преди ЕС да обсъди нови санкции срещу съюзници на Путин, свързани със забрана за пътувания и замразяване на активи, заради ареста на опозиционера Алексей Навални.

Попитан от Соловьов дали Москва обсъжда да „скъса“ връзките си с ЕС, Лавров отговори: „Готови сме“.

„Трябва да се противопоставим на мерките, създаващи рискове за икономиката ни, включително в най-чувствителните сфери. Не искаме да сме изолирани от света, но трябва да бъдем подготвени. Ако искаш мир, готви се за война“, добави външният министър на Русия.

Няколко държави като Франция настояха ЕС да спре изграждането на газовия хъб "Северен поток 2" от Русия до Германия като санкция срещу ареста на Навални. Берлин и Виена обаче се възпротивиха.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че коментарите на Лавров са били извадени от контекст, защото руското МВнР разпространило само 17-секундно видео от интервюто. Той добави, че Москва иска да „развие връзките си с Брюксел“, но трябва да е „подготвена за най-лошия сценарий“. Допълни и, че страната трябва да отговори, ако срещу нея са наложени „разрушителни“ действия от страна на ЕС срещу "инфраструктурата и интересите" на Русия.

"Това е голяма грешка на средствата за масова информация, която променя смисъла. Смисълът е, че не искаме това, искаме да развиваме отношенията с Европейския съюз, но ако той тръгне по този път (б.а. - на санкции), то тогава ще сме готови", отбеляза Песков, цитиран от "Интерфакс".

"От наша страна настойчиво призоваваме хората в ЕС към равноправно и взаимно уважително сътрудничество, за което говори и Сергей Лавров", допълни говорителят на Кремъл.

В интервю за „Известия“, публикувано в петък, постоянният представител на Русия за ЕС Владимир Чижов каза, че диалогът между двете страни ще продължи и че визитата на Борел всъщност е била позитивен знак.

Според Лавров обаче – топ дипломатът на ЕС е повторил „една и съща позиция“ с предшествениците си. „Не искам да съдя никого, но това не се отнася само за Борел. Преди него беше Федерика Могерини, а още преди нея – Катрин Аштън. При тях не съществуват възможности за преговори“.

"Въпреки гръмкото име на тази позиция - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - тя е с много ограничени рамки и той не може да маневрира", добави още външният министър на Русия.

"Твърденията, че сме поели курс на отделяне от Европа, е някаква история с криви огледала. Всички проблеми с ЕС започнаха отдавна, те изпробваха търпението ни и добрата ни воля. Когато през 2004 г. приеха балтийските и други държави от Източна Европа, ние ги попитахме: "Уверени ли сте, че те са подготвени за членство във вашия прогресивен съюз?" А те ни отвърнаха: "Да. Останали са им някакви фобии заради историческото им минало в рамките на СССР, но ви уверяваме, че като станат членове на ЕС и НАТО, те ще се успокоят и ще изчезнат причините за тези фобии". Нищо подобно не се случи, точно обратното - станаха най-ярките русофоби и дърпат съюза към русофобски позиции", каза Лавров в интервюто.

Борел обяви във вторник, че Русия иска да се откъсне от Европа и да раздели Запада. „Руското правителство поема по тревожещ авторитарен маршрут. Почти не се вижда развитие на демокрацията, те не показват милост при потискането на подобни прояви. Виждат демокрацията като екзистенциална заплаха“, каза той пред Европейския парламент.

Той бе подложен на унищожителни критики след визитата си в Москва, на която показа, че не е подготвен да се противопостави на Лавров по основни теми, включително за ареста на Навални. 73-ма евродепутати поискаха оставката на върховния представител по външната политика, защото според тях е „навредил сериозно на репутацията на общността“, предаде Reuters преди два дни.

По време на посещението му в Москва, Русия експулсира трима дипломати – от Германия, Швеция и Полша, заради участие в протестите в подкрепа на Алексей Навални. Поради тази причина ЕС готви ответни санкции, пише Deutsche Welle.


Улисана във ваксините, Европа съвсем забрави за Крим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество