"Мрежа от лъжи": Форбс изтри Кайли Дженър от списъка на милиардерите Снимка: © Getty Images

Само преди година Кайли Дженър беше титулована от сп. "Форбс" като "Най-младата милиардерка, натрупала сама богатството си". По-малката сестра на Ким Кардашиян управляваше собствена компания Kylie Cosmetics, която беше оценена на 1,2 млрд. долара при продажбата на 51% от акциите на козметичния гигант Coty през януари 2020 г.

Дженър е една от най-популярните личности в социалните мрежи с над 178 милиона последователи в Instagram, 33.7 млн. фенове в Twitter и над 20 милиона във Facebook. Принадлежността й към клана Кардашиян-Дженър и мощната машина за PR, която стои зад публичното им присъствие, е една от причините за бързото богатство на 22-годишната жена.

Сега обаче именно "Форбс" публикуваха разследване, озаглавено "В мрежата лъжи на Кайли Дженър - и защо вече не е милиардерка".

Статията уличава Дженър в умишлена манипулация и представяне на фалшиви данъчни декларации, за да създаде впечатление, че бизнесът й е по-голям, отколкото е в действителност. Медийните класации на най-богатите личности се оказват един от инструментите за надуването на "балона" около Кайли Дженър.

Реакцията на Кайли Дженър дойде през серия от публикации в профила й в Twitter:

"На какво попаднах, като се събудих? Мислих, че това е уважаван сайт. Виждам само неверни твърдения и недоказани предположения. Никога не съм молила за титла и не съм се опитвала да лъжа, за да вляза в класацията им. Точка... Но ок, благословена съм отвъд възрастта си, имам красива дъщеря и успешен бизнес, и се справям перфектно. Мога да направя списък със 100 неща, които в момента са ми по-важни, отколкото да обсебвам от въпроса колко пари притежавам", казва Дженър.

Авторите на разследването твърдят, че нейният екип многократно е правил опити да "качи" клиентката си на корицата на "Форбс" и впоследствие да я включи в списъка на милиардерите.

Натискът е започнал още през 2016 г., когато семейството е представило документи пред журналисти на бизнес медията, според които фирмата Kylie Cosmetics е отчела 307 млн. долара приходи от продажби за една година, а личните доходи на собственичката са 110 млн. долара.

"Това е достатъчно, за да я поставим на No.2 в класацията "100-те най-богати знаменитости" след Тейлър Суифт, побърза да подчертае нейният счетоводител. Но документите - въпреки че изглеждаха автентични и носеха подписа на Кайли Дженър - не бяха особено убедителни, тъй като не беше за вярване, че бранд за електронна търговия може да се разрасне от 0 до 300 млн. долара за една година", пишат авторите на разследването.

Екипът на списанието е направил справка с други анализатори и специалисти в индустрията, които също са се усъмнили в достоверността на твърденията. В крайна сметка Кайли попада в списъка на богатите популярни личности за 2017 г., но под номер 59 - решение, което провокира гневна реакция от PR-екипа на Дженър.

Два месеца по-късно модното списание WWD публикува собствена статия по темата, в която се твърди, че компанията на Дженър е надминала 420 млн. долара приходи за 18 месеца съществуване.

Медията се позовава на "документи, представени от семейството". Твърдението за невероятния успех на бизнеса на Kylie Cosmetics се препечатва и преразказва от няколко авторитетни издания, включително CNBC и Fortune.

През 2018 г. "Форбс" прави преоценка на състоянието на Дженър, но този път анализаторите, до които се допитват журналистите, заемат страната на инфлуенсърката. Медията променя решението си и за първи път я поставя на корицата си в брой от лятото на 2018 г. със заглавието "Жените-милиардери на Америка". Всъщност Кайли е поставена на 27 място в списъка на най-богатите самосъздали се жени-предприемачи, а според оценката на бизнес-списанието личното й състояние се оценява на 900 милиона долара. Заглавието е обяснено с това, че Дженър скоро ще се превърне в най-младата личност, надминала бариерата от 1 000 000 000 долара.

В началото на 2019 г. Дженър официално е включена в списъка на милиардерите, а съмненията за богатството й се разсейват през ноември, когато от Coty обявяват, че ще купят мажоритарния дял от акциите в Kylie Cosmetics за 600 млн. долара. Оценката на 51% от собствеността показва, че приблизителната цена на цялото дружество би била почти 1,2 млрд. долара.

Финансовите отчети на Coty (публично търгувана компания) обаче показва съвсем различна картина на състоянието на компанията. Според данните на новите собственици - приходите на Kylie Cosmetics за 2019 г. са само 177 милиона долара. Компанията-купувач посочва, че има повишение с 40% на продажбите в сравнение с 2018 г. Това е повече от двойно разминаване между данните, декларирани от семейство Дженър пред медиите, и реалните отчети.

"Представителите на Кайли ни бяха казали, че линията от продукти за грижа за кожата, която беше пусната през май 2019 г., е генерирала 100 млн. долара приходи само за месец и половина. Публикуваните отчети показваха, че тази серия "е на път" да приключи годината с едва 25 млн. долара от продажби", се казва в разследването на списанието.

Ако Kylie Cosmetics е направила 177 млн. долара през 2019 г., нараствайки от 125 млн. долара през 2018 г., как изобщо е възможно да е стартирала бизнеса си с 307 млн. долара оборот през 2016 г., както се твърди в показваните пред медиите данъчни декларации?

Едно възможно обяснение е семейство Дженър да е показало реални документи през 2016 и 2017, а компанията тихомълком да е изгубила повече от 50% от търговията си за една година. Това обаче би означавало бизнесът й да се свие драстично, а няма никакви данни за нещо подобно. Няма и обяснение защо Coty биха купили губеща компания.

Второто обяснение на "Форбс" е, че екипът на Дженър е показвал фалшиви документи само и само да вдигнат името на Кайли нагоре в класацията.

"Въпреки че не можем да докажем, че онези документи са били фалшиви (макар да е вероятно), е ясно, че екипът на Кайли е лъгал", се казва в статията.

"Форбс" признават още, че оценката им за печалбата на Кайли Дженър също е била преувеличена на фона на данните във финансовите отчети на Coty. В тях се посочва, че маржът на печалбата преди лихви, данъци и амортизация е около 25%, а не 44%, както са предполагали в списанието.

Семейството твърди, че цялата печалба от козметичната компания е отивала директно към сметките на Кайли Дженър, защото тя е едноличен собственик на дружеството. Това също се оказва невярна информация: отчетите на Coty показват, че тръст на името на майката на Кайли е вписана като още една страна по сделката. Пред "Форбс" представителите на Дженър са твърдяли, че тръстът е създаден да управлява парите й до навършване на пълнолетие. Според медията обаче дружеството е формирано, след като Кайли навършва 18 г. Контролът върху тръста е вписан на името на Крис Дженър, а не на дъщеря й.

В крайна сметка "Форбс" преоценяват богатството на Кайли Дженър и стигат до извода, че тя няма място в класацията на милиардерите.

"Реалистичната оценка на личното й богатство сочи за малко под 900 милиона долара, въпреки заглавията около сделката с Coty, които потвърждаваха статуса й на милиардер. Над 1/3 от тези средства са около 340 млн. долара печалба след данъци, които тя би трябвало да е получила след продажбата на мажоритарния дял от дружеството. Останалата сума е изчислена на база на преоценените приходи от по-малкия размер на бизнеса й и много по-консервативна оценка за рентабилността му, плюс стойността на останалия дял от Kylie Cosmetics. Той не само е по-малък, отколкото семейство Дженър твърдяха, но и се оценява по-ниско, отколкото през ноември 2019 г. при обявяването на сделката заради икономическите ефекти от коронавируса", се казва в позицията на медията. Последната оценка се дължи на данните за пазарната капитализация на Coty, която е паднала с над 60% от момента, в който компанията придобива дружеството на Кайли Дженър.

"Както обикновено, помолихме семейство Дженър да предоставят своя коментар по числата. Когато бяха притиснати да обяснят на какво се дължат множеството несъответствия, обичайно бъбривото семейство направи нещо нетипично: Спряха да отговарят на въпросите ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024