МРРБ откри "анонимни" строители на АМ "Хемус", според ГЕРБ всичко е 6 Снимка: © Булевард България

Само в три от общо девет участъка на АМ "Хемус" има разрешения за строеж с приключили процедури по отчуждаване и одобрени инвестиционни проекти.

По участъците 4, 5 и 6 няма нито едно издадено разрешение за строеж, но въпреки това са изпълнявани незаконни строително-монтажни работи. Това показва окончателната проверка на ДНСК по магистралата.

"Този тип незаконно строителство е гаранция за некачествено строителство", коментира министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

Бившите ресорни министри на ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков дадоха отделен брифинг, на който отрекоха да има нарушения на процедурите и на свой ред обвиниха Комитова в това, че "не придвижва на йота" управлението на инфраструктурния проект.

Проверката на ДНСК е установила, че в участък 4 на АМ "Хемус" има одобрен подробен устройствен план, но няма приключило отчуждаване навсякъде, няма одобрени инвестиционни проекти и няма издадено разрешение за строеж. Независимо от това по него се работи, като е извършено отнемане на хумусен слой, изградени водостоци, изпълнени са 3 подлеза. Участъкът е с дължина 25,8 км. Строителната компания, която действа по него, е "Парсек".

В участък 5 няма разрешение за строеж, но се правят изкопни работи по около 8 км от общо 23-километровата отсечка от служители на "Громахолд".

В участък 6 също няма разрешение за строеж, но проверка на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова е установила насипи и "луксозен автопарк" от чисто нови строителни машини.

"Техниката не беше използвана никога, гумите бяха като извадени от магазина. Ние направихме констативен акт за незаконно строителство на фирмата, която беше наета за доставка на материали и техника "Европейски пътища". Те отговориха, че нямат договор за строителство и не носят отговорност", каза директорът на ДНСК Влади Калинов.

От МРРБ коментираха, че нито една от трите фирми не е подписала договор за строителство с АПИ - на хартия тази дейност би трябвало да се изпълнява от държавната "Автомагистрали", с изключение на някои специфични обекти като подлези, надлези, виадукти и др. Всяка от фирмите има договори за "наем на техника и доставка на материали".

"В участък 4 фирма е копала върху неотчуждени имоти. Не е ясно защо собствениците не са реагирали. Има анонимен строител, на който не може да се търси никаква отговорност, няма никаква гаранция за качество. Този тип незаконно строителство е гаранция за некачествено строителство. Земната основа под асфалта не е подготвена по правилата, не се носи отговорност за нея, не е уплътнена, не е извършена с разписаните материали. В случая няма проект, така че който и да копае там, не знае какъв проект изпълнява", каза Виолета Комитова.

Участъците 7, 8 и 9 нямат ПУП, нямат отчуждителни актове и одобрени инвестиционни проекти, а по два от тях все още не е изяснено какво ще е трасето на пътя.

От ГЕРБ твърдят, че всички дейности са "регламентирани" по Закона за обществените поръчки и че "българският съд ще се произнесе по тази тема, тъй като ще се стигне до съдебни обжалвания".

Петя Аврамова призова президента Румен Радев да назначи в следващото служебно правителство "хора, които могат да управляват както административно, така и политически процеса" в МРРБ.

Николай Нанков обвини ръководството на министерството за това, че не е предприело действия за довършване на процедурите в оставащите отсечки без одобрени документи.

Той твърди още, че в 1, 2 и 3 участък на АМ "Хемус" се работи с "десетократно по-ниски темпове", а забавянето ще има последици както за строителния бранш, така и за жителите на Северна България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024