Мустафа Емин е с "предупреждение за изключване" от "Да, България"

Мустафа Емин е наказан с "предупреждение за изключване" като член на партия "Да, България" след скандала в УМБАЛСМ "Пирогов". Емин вече беше освободен от поста си като съветник на министъра на отбраната.

Решението на "Да, България" е взето единодушно от 7-те членове на националната им контролна комисия (НКК) след "обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов" - включително преглед на камерите за видеонаблюдение и изслушване на самия Емин.

Проверката на партията установява, че няма доказателства Емин да е искал приоритетно обслужване за своето дете - твърдение, което беше разпространено в първата публикация на медицинската сестра Неда Диманова през Facebook-профила на болницата.

Емин обаче е правил "неуместни" и "неетични" намеци пред персонала, че има връзки с изпълнителната власт - като е "реферирал към възможността си да установи контакт с министър / Министерски съвет поне в три от разговорите си със служители на болницата".

Без да правят изводи за мотивите му, от партията приемат, че лекарите са интерпретирали тези коментари като "заплаха за възмездие" или "постигане на лична цел", а не както Емин го обясняваше публично - като споделяне на загриженост за затормозените процедури в болницата, или като "шега".

От партията отказват да наложат по-тежкото наказание - директно изключване - защото няма доказателства за основното обвинение срещу Емин за натиск за приоритетно лечение на детето му.

Освен това съпартийците му обръщат внимание, че той е действал под стрес и с усещане, че случаят се неглижира умишлено, защото съпругата му е била забрадена.

"При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси", се казва в информацията на партията.

"Според НКК последващото поведение на г-н Мустафа Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство", казват още от "Да, България".

Партията оценява коментарите на Емин пред служители на "Пирогов" като нарушение на уставната си цел за "институционално укрепване вместо политически произвол".

"Поведението на г-н Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения", пише още в съобщението на "Да, България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024