МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул Снимка: © Getty Images

Афганистанският гражданин Амруддин Хакшенас, който е работил за българското посолство в Кабул от 1981 г. досега, е евакуиран успешно от страната си в България. Заедно с него са изведени и още 15 души от семейството му.

Хакшенас е служил като административен секретар на дипломатическото представителство на България в Афганистан. Работата му за мисията продължава четири десетилетия.

"Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка", съобщават от Външно министерство.

По решение на Министерски съвет от 26 август, България ще приеме до 70 афганистански граждани и техните семейства по линия на това, че са работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

"Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България.

Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност", казват от МВнР.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024