МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул Снимка: © Getty Images

Афганистанският гражданин Амруддин Хакшенас, който е работил за българското посолство в Кабул от 1981 г. досега, е евакуиран успешно от страната си в България. Заедно с него са изведени и още 15 души от семейството му.

Хакшенас е служил като административен секретар на дипломатическото представителство на България в Афганистан. Работата му за мисията продължава четири десетилетия.

"Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка", съобщават от Външно министерство.

По решение на Министерски съвет от 26 август, България ще приеме до 70 афганистански граждани и техните семейства по линия на това, че са работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

"Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България.

Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност", казват от МВнР.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023