МВнР и Радев най-после решиха кои ще са новите посланици в Киев, Лондон и Париж Снимка: © mfa.bg

България най-после ще изпрати нов посланик в украинската столица Киев, след като още през февруари 2022 г. дипломатическото представителство беше овакантено заради руската военна инвазия.

Нови посланици ще има и в Париж и Лондон - Радка Балабанова ще поеме управлението на посолството във Франция, което няма титуляр от повече от година. В момента тя е директор "Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие" в МВнР.

Бившия посланик в САЩ и настоящ зам.-външен министър Тихомир Стойчев ще смени Марин Райков във Великобритания.

Вицепремиерът Мария Габриел съобщи, че България ще предложи Петър Танев за нов ръководител на българската мисия в Украйна.

Още три смени на посланици са съгласувани с президента Румен Радев - Петър Крайчев заминава на мястото на Петко Драганов в Южна Корея, а Таня Димитрова - в Джакарта на мястото на Петър Андонов. В Австралия е номиниран Енчо Димитров.

"Указът да бъде издаден след съгласие на приемащите държави за направените предложения. И тримата са дипломати от кариерата, които имат опит. Съобразили сме се и с техните желания. Селекцията е направена въз основа на вярата ни в техните способности да защитават интересите на България", каза Мария Габриел.

Тя изказа благодарност на Румен Радев за "конструктивните дискусии с цел спазване на сроковете и минимизиране на риска от периоди, в които България е без посланик".

Петър Танев е бил съветник в българското посолство в Украйна преди години, показват данни в сайта на МВнР. През 2021 г. е бил временно управляващ посолството в Сирия.

Посланикът на България в Украйна до февруари 2022 г. беше Костадин Коджабашев, който обаче беше изтеглен заради войната и временното затваряне на посолството.

Коджабашев така и не се върна в Киев - през август 2022 г. стана служебен зам.-министър на външните работи при Николай Милков, а през април 2023 г. беше назначен от Румен Радев за нов посланик на България във Ватикана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024