Снимка: © Getty Images

Министерството на външните работи обяви още един от дипломатите на Русия в България за персона нон грата. МВнР е поискало от руските власти "пълно съдействие в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на вещесетвени доказателства и пожар и отравянето на трима български граждани, за да може извършителите да бъдат разкрити и дадени на съд", съобщават от министерството.

По-рано стана ясно, че външният министър Екатерина Захариева е повикала руския посланик Елеонора Митрофанова на разговор по повод разследването на прокуратурата за серия от взривове в складове за боеприпаси.

"Ще има много сериозен разговор с посланика на Русия в България. Разговорът е действие в дипломацията и то - по меко казано неприятен повод. Със сигурност ще има действия", каза тя пред Нова ТВ. "Ние изгонихме 8 руски дипломати за година и половина. В момента правим анализи и скоро ще обявим своето решение. Реагираме всеки път, когато считаме, че имат неприемливи и неприятелски действия на територията на България. Ние искаме да развиваме туризъм с тях, но това категорично не трябва да става на цената на националната сигурност на България".

Захариева обяви, че няма как евентуална акция по взривяване на склад за боеприпаси на чужда територия от агенти на ГРУ да стане без знание на най-високо ниво.

"Не мога да знам (дали е по заповед от Владимир Путин), но казвам, че това няма как да се случи без знанието на ръководителите на тези служби. Няколко дни по-рано те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят в сътрудничество с чешките служби от доста време. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да потърсят връзки", каза Захариева.

Тя коментира, че не очаква руските дипломатически представители да признаят вина по подозренията в саботаж срещу обекти от значение за националната сигурност на България, но е "важно българските служби да свършат работата си".

Захариева не отговори на въпроса защо правителството продължава да работи по мащабни енергийни проекти с Русия, след като има данни за злоумишлени действия от страна на агенти на военното им разузнаване. Тя определи "Балкански поток" като проект от полза за българската държава.

Прокуратурата намери връзка между 4 взрива у нас и отравянето на Гебрев, ЕМКО я оспори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"