Снимка: © bTV

Шестима руски граждани са заподозрени от българската прокуратура за 4 взрива във военни заводи и складове, а от държавното обвинение намират връзка между случаите и опита за отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. От компанията на бизнесмена ЕМКО обаче оспориха някои от твърденията на прокуратурата.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров също се намеси в казуса - той коментира информацията, че България разследва руска намеса с думите: „Добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“.

Брифингът на прокуратурата идва само часове след като компанията ЕМКО на Гебрев – един от най-големите производители на боеприпаси в Европа – обяви, че изпълнителите на „българския Новичок“ (нападението срещу бизнесмена) може да са от руските ГРУ, но „поръчителите“ са от България.

Прокуратурата, ДАНС и жандармерията са анализирали няколко от случаите на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества през последните 10 години. При 4 от тях са установили сходство, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговското дружество ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерството на отбраната на Грузия.

Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция - по информация на Министерството на икономиката - също е собственост на ЕМКО.

В същата година е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“-Казанлък.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за дистанционното задействане на зарядите“, казаха от прокуратурата.

„В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна“, установиха от държавното обвинение и допълниха, че при експлозиите няма жертви и пострадали. 

Засечени са и шестима граждани на Руската федерация, които са пребивавали по това време в страната ни. Трима от тях вече са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Става въпрос за Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Прокуратурата обяви имената им още през февруари миналата година, но разследването беше спряно поради невъзможност да се открият извършителите.

„От получена информация – по линия на международно сътрудничество, както и след незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на териториите на чужди държави“, допълниха от прокуратурата.

От ЕМКО обаче оспориха изнесената информация за взривовете в Ловнидол и ВМЗ-Сопот. „Прокуратурата изнася неверни факти за взривовете в оръжейни складове и заводи в България. На 12 ноември 2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол е избухнал взрив в едно от помещенията, но не отговаря на истината днешното твърдение, че взривът е предшестван от пожар. Откровена лъжа е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в това число за Грузия. Тази лъжа лесто се установява с налични документи“, гласи позицията на ЕМКО.

„През ноември 2013 г. прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете в Ловнидол“, добавят от компанията.

Те казват, че е „откровена лъжа“ информацията, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ-Сопот. 

„Възниква въпросът защо прокуратурата на Република България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти. Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията за взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО, вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?“, пишат от компанията на Емилиян Гебрев.

Прокуратурата прави връзка между шестимата руски граждани и 4-те взрива малко повече от седмица след като името на Емилиян Гебрев бе замесено в дипломатическия скандал между Чехия и Русия заради смъртоносните експлозии от 2014 г. във военен склад в с. Врбетице. Стана ясно, че ЕМКО е имала имущество, съхранявано в депото. Според една от версиите на чешките власти – то е било целта на взривовете, защото било предназначено за износ към Украйна, но компанията на Гебрев отрича.

От дружеството посочват, че единственият неопровержимо доказан факт, който свързва инцидентите от 2014, 2015 (отравянето на Гебрев) и 2018 (отравянето на двойния агент Сергей Скрипал), е участието на едни и същи агенти на отряд 29155 на ГРУ. Разследването на българската прокуратура се случва чак сега, въпреки че от инцидента с Гебрев, неговия син и производствения директор на ЕМКО изминаха 6 години.

Руският външен министър Сергей Лавров се усъмни в действията на българските власти. Позицията му по казуса гласи: „Що се отнася до твърденията на българската страна, че подозира руски граждани в организирането на някакви взривове в оръжейни заводи или места, където се е съхранявала продукция на оръжейния търговец Гебрев от 2010 г., самата времева рамка от 10 години показва, че или българската страна нищо не е знаела и изведнъж е решила да надмине чехите, които се захванаха със събития от 2014 г., или през цялото време са знаели какво е ставало, но не са го съобщавали поради някакви причини“.

Преди няколко дни от ЕМКО обявиха, че са пратили писмо до главния прокурор Иван Гешев и до председателя на ДАНС за изясняване на фактите както около случая в Чехия, така и около разследването за „българския Новичок“. На 27 април от компанията на Гебрев обвиниха изпълнителната власт и магистратите в България.

ЕМКО: Изпълнителите на "българския новичок" са ГРУ, но поръчителите са в България

"Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнеса на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да са от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България", се казва в позиция на фирма ЕМКО", се казва в писмото на оръжейната компания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?