МВнР привика посланика на Турция заради изборите

Посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок е била повикана на разговор в Министерството на външните работи във връзка с провеждането на изборите на 14 ноември и предстоящия балотаж на 21 ноември.

"На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас", се казва в съобщението на МВнР.

Айлин Секизкьок е привикана не от външния министър Светлан Стоев, а от постоянния секретар на МВнР Иван Кондов.

"Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.", казват още от Министерството на външните работи.

На изборите в неделя ДПС изненадващо се оказа първа политическа сила сред гласоподавателите в чужбина заради извънредно високата активност на българските изселници в Турция.

96,58% от гласовете в Турция са дадени за ДПС. Движението дължи на турските секции общо 97,16% от своя вот извън България. Междувременно стана ясно, че областни управители и кметове на градовете с българско население в Турция са участвали в мобилизирането на масовото гласуване.

По-рано днес вътрешният министър Бойко Рашков също постави въпроса за участието на представители на турската държава в предизборната кампания.

"Само не знам дали са доволни политиците от ДПС от намесата на турските официални власти и медиите в изборния процес в нашата страна. На мен не ми е известно някога да е имало обратен случай - български граждани да се намесват по време на избори в Турция", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024