Снимка: © mfa.bg

Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия отговориха на сигналите на българи в чужбина за подмяна на членовете на Секционни избирателни комисии, като обявиха, че са „спазили закона“.

Българи от Германия, Великобритания, Испания, Германия и Кипър, сигнализираха, че представителите на местните общности, които полагат усилия в организацията на СИК-овете и дават част от личните си ресурси, не са били одобрени от ЦИК за членове на комисиите, а вместо това масово са били назначавани „партийни парашутисти“. Става въпрос най-вече за представители на ГЕРБ и ДПС, които „никой не познава“ и които не са се включили в организацията.

Българи зад граница сигнализират: ЦИК спуска "партийни парашутисти" в секционните комисии

И според МВнР, и според ЦИК – законът е бил спазен. По думите им – първо са били проведени консултации с политическите партии, които обявили предложенията си за членове на СИК-ове, както гласи Изборният кодекс, а свободните места са били запълнени от представители на българските общности в чужбина и представители на МВнР.

„Искам категорично да се противопоставя на опитите МВнР да бъде въвличано в политическа кампания“, обяви главният секретар Калин Анастасов. „Ние сме спазили стриктно закона и сроковете, всички наши представители са деполитизирани“.

„Чухме политическите обвинения към МВнР. Искаме да опровергаем фалшивите новини за водене на „странни разговори“ между ЦИК и МВнР в процеса на подготовка и провеждане на изборите на 4 април. Спазвайки Изборния кодекс, външно министерство е създало работна група, която, в координация със задграничните ни представителства и въз основа на подадените заявления на българските граждани зад граница, успя да осигури разкриването на рекорден брой секции в чужбина – 465“, казаха още от външно министерство.

По думите на Анастасов – представителите от работната група участват единствено и само „в официални разговори с ЦИК“.

Съгласно Изборния кодекс – ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове. МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина. 

„В МВнР постъпват предложения за коригиране съставите на СИК-овете, които изпращаме към ЦИК. Към днешна дата общата численост на СИК-овете граница е за 2507 души. МВНР ще командирова от София около 160 човека. Още 140 наши колеги зад граница взимат участие в секционните комисии“, казаха от ведомството. 

„Задължението ни по закон е да излъчим по един представител на държавата във всяка една СИК. Съгласно решение на ЦИК, след консултация с политическите партии, са предложени около 500 души за членове на СИК зад граница. Това означава, че от нас се изисква да предложим 1700 членове, в координация с нашите представителства в чужбина“.

Според МВнР – между българските общности зад граница и дипломатическите представителства „има баланс“. Що се отнася до отхвърлените предложения, Анастасов коментира, че се изисква всеки кандидатстващ да има опит в секционна комисия на предишни избори.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза, че жалби за назначаването на политически представители на СИК в чужбина постъпват предимно от Кипър и Испания, както и от няколко секции в Германия.

"Жалбите, които получаваме са, че при това назначаване не са уважени достатъчно местните общности. Трябва да каже, че навсякъде където има възможност, са назначавани лица от местните общности, само че тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица", оправда се Димитров.

ЦИК няма как да преназначи съставите на секциите зад граница - в няколко случая са увеличени съставите от 5 на 7 души. Това се случва там, където ще се гласува по-масово, каза още говорителят на комисията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност