Снимка: © Getty Images

До парламентарните избори остава една седмица, а изглежда, че партии като ГЕРБ и ДПС за разтревожени от гласовете, идващи от чужбина. Според сигнали на българи, живеещи зад граница - ЦИК подменя предложените членове на Секционни избирателни комисии в редица градове с „партийни парашутисти".

Жители на Екзитър (Великобритания), Берлин и Нюрнберг (Германия), Льовен (Белгия), Йорет де Мар (Испания) и други градове са подали сигнали към ЦИК, МВнР и отделните посолства, защото за председатели или членове на СИК не са назначени доброволците, които месеци наред организират нормални условия за провеждане на избори, а хора, които местните общности дори не познават.

Според сигналите - тези партийни представители нямат общо с организацията преди парламентарните избори на 4 април, за разлика от българите в чужбина, които намират помещения, осигуряват нужните ресурси и съставят комисии от доброволци.

Един от недоволните е Емил Соколов, който е бил председател на СИК в Екзитър няколко пъти, но тази година е в България. Няма да гласува в чужбина, но според него в британския град има „обучени и мотивирани доброволци, които отново подготвиха всичко, за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват“.

Да, ама не. Оказва се, че за пръв път откакто съществува секцията в Екзитър, за председател на СИК е назначен човек, който никой не познава.

„От парламентарната квота на някоя от партиите е. Подозираме, че е от ДПС, но още не ни се е представил официално. Някои от членовете на комисията също са променени и не отразяват списъка, който доброволците са изготвили. По-просто казано, в Екзитър ни спуснаха партийни парашутисти, въпреки че цялата работа по подготовката бе свършена от местни доброволци, все непартийни“, пише той в профила си във Facebook.

По думите му – новият председател на СИК в британския град никога не е участвал в подготовката на изборите през последните години и няма никакъв опит. Сега местната българска общност трябва да го „издирва“, за да му обясни как се прави организацията. Оказва се, че „парашутистите“ били двама – един от ГЕРБ и един от ДПС.

„Не стига, че са само 35 секциите във Великобритания, а сега се плюе в лицето на доброволците, като ги заличават от списъците без обяснение. Подготвяш и организираш всичко и накрая трябва да предадеш цялата организация на непознати, които не са се мръднали да помогнат“, добавя Соколов.

„Досега поне извън България не си позволяваха такива неща, но явно е много важно хората да гласуват „правилно“, пише той.

Съгласно Изборния кодекс – ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове. МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина. Това обявиха от Външното министерство на 26 март, по повод сигналите за подмяна на членовете на комисиите в няколко страни.

Когато се избират членове за СИК, парламентарно представените партии са с предимство пред доброволците. „Досега това не беше проблем. Изборите в чужбина носеха малко гласове и не променяха нищо. Сега обаче избирателната активност в страната ще е ниска заради пандемията, а в чужбина има огромен интерес. Партиите в парламента се активизираха и наслагаха свои хора в избирателните комисии“, пише Силвия Атипова от „Да България“.

Тя организира секцията в белгийския град Льовен от 2016 г. насам. Била е председател на СИК. Според нея „партиите на статуквото“ са откраднали секцията преди изборите на 4 април.

„Излязоха списъците на ЦИК с комисии в чужбина и в тях няма нито един доброволец. Нито един“, сигнализира тя във Facebook.

СИК в Льовен е съставена от петима членове, но това не са доброволците, поели цялата организация за осигуряване нормалното протичане на изборите в белгийския град. ЦИК не е уважила предложенията на българите там и е назначила за председател Алтай Али. В комисията са още Елена Бобева, Тодор Димитров, Борислав Василев и Боряна Янева.

Силвия Атипова призовава сънародниците си да следят за нередности, да подават сигнали в сайта на ЦИК при съмнения за нарушения и да станат застъпници в секцията, в която ще гласуват, за да присъстват при преброяването на бюлетините.

Според Радина Ралчева от Берлин – случаят в германската столица е аналогичен. Тя твърди, че в четирите изборни секции има подмяна на членовете с партийни представители.

Секционната избирателна комисия следи за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс по време на вота, осигурява свободното и спокойно протичане на гласуването в секцията, преброява гласовете и изготвя протокол, изпраща го на ЦИК и на дипломатическото представителство, разглежда жалби. По принцип тази роля поемат доброволците, които организират всичко месеци преди вота, но това се променя на много места през 2021 г.

Според Иво Стоилов – председателят на Българо-немското културно сдружение „Златен век" и организатор на избирателна секция в Нюрнберг – „пипалата на октопода“ са достигнали и до Германия.

„След решение на ЦИК целия наш екип от доброволци, които работихме за откриването на секцията, беше отхвърлен и заменен от изцяло партийни представители за членове на СИК“, пише той във Facebook.

5-членната комисия, по решение на ЦИК, е с председател Валентина Павлова и зам.-председател Джейлян Чиракова, в нея са още Цветелина Борисова, Николай Панчев и Десислава Цанкова.

Стоилов разказва, че доброволци са работили с месеци за разкриването на секцията и са предоставили лични средства за почти всички нужни материали. „Смятаме решението на ЦИК да не одобри нашите кандидати за членове на СИК за напълно неуважително. Нямаме нищо против партиите на изпратят застъпници, ако се съмняват в честното провеждане на изборите, но не сме съгласни организацията на секцията да бъде поверена на хора, които смятаме, че няма да се справят с нея“.

По думите му – винаги досега четирима от представителите на комисията са били доброволци, а един е изпратен от МВнР. „Съмнителен и притеснителен е фактът този път в Нюрнберг да изпратят целия състав от партийни представители. Това, че тук събрахме най бързо заявленията и са едни от най многобройните в Германия, явно притеснява някого“.

Той призова назначените членове на СИК в Нюрнберг да направят отвод.

Че българите в чужбина са „пречка за управляващата класа“, се вижда и в сигнала на Иванка Иванова от Испания. В комисията в Йорет де Мар ЦИК одобрява само един от предложените членове, останалите са партийни представители. Според неофициална информация са лица на ГЕРБ. Аналогични случаи има в СИК в Колядо де Мар, Сеговия и Памплона в Испания. Подадени са сигнали до ЦИК, МВнР, посолството в Мадрид и генералния консул в Барселона.

Преди няколко дни и българи в Кипър сигнализираха за спуснати „партийни парашутисти“ в секциите, което доведе до спешна среща на представители на СИК и дипломатическата ни мисия в Никозия. Посланикът Любомир Тодоров застана на тяхна страна и поиска преразглеждане на списъка от страна на ЦИК, но не е ясно дали ще има промени.

Тази година в чужбина ще бъдат разкрити рекордните 465 избирателни секции в 69 държави, след като над 87 хиляди българи зад граница заявиха желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори.

По-късно в понеделник от МВнР коментираха казуса, като обявиха, че не искат да бъдат "въвличани в политическа кампания". И според тях, и според ЦИК - законът е спазен.

МВнР за казуса със секционните комисии: Не искаме да ни въвличат в политическа кампания

"Жалбите, които получаваме са, че при това назначаване не са уважени достатъчно местните общности. Трябва да каже, че навсякъде където има възможност, са назначавани лица от местните общности, само че тяхното назначение не е приоритетно. Тази година партиите, за разлика от други години, са направили доста пълни и широки предложения – просто е станал по-малък броят на местата, които могат да бъдат заети от местните общности. Но навсякъде, където е имало възможност, са назначавани такива лица", оправда се говорителят на ЦИК Димитър Димитров.


"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите

ВАС отхвърли 6 жалби на българи в САЩ: Изборните секции остават 35


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас