Върховният административен съд отхвърли жалбите на български граждани, живеещи в САЩ, които възразиха срещу отказа на Централната избирателна комисия да разкрие изборни секции в шест града.

Българи от Нортфийлд (щата Ню Джърси), Норуолк (Кънектикът), Нейпълс (Флорида), Сан Антонио (Тексас), Портланд (Мейн) и Индианаполис (Индиана) подадоха по над 60 заявления – нужния минимум за разкриване на секция – за гласуване на парламентарните избори на 4 април. Заради ограничението от 35 секции в страни извън Европейския съюз обаче ЦИК реши да лиши от урни за гласуване тези шест града.

Върховният административен съд разгледа жалбите, но не откри нарушения на Централната избирателна комисия.

В 46 града в САЩ бяха събрани по над 60 заявления за гласуване, което е с 50% завишена активност от предишните парламентарни избори. Общо над 5000 българи, живеещи в страната, изявиха желание да гласуват, но някои от тях ще трябва да пътуват до други градове, ако искат да пуснат бюлетина.

В САЩ 31 от 35-те секции се намират извън посолствата и консулствата – от Атланта, Бостън и Брумал до Солт Лейк Сити и Сан Диего.

"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите

Българите зад кампанията „Имаш право на България“, които имат за цел да мобилизират гласове от чужбина, настояваха за промяна в Изборния кодекс, която да премахне ограничението. За това призоваха и лидерите на „Демократична България“ и „Има такъв народ“ – Христо Иванов и Слави Трифонов. Промяна обаче нямаше.

Ограничението от максимум 35 секции в чужбина беше въведено през 2016 г. Предложението дойде от Патриотичен фронт и беше подкрепено от ГЕРБ. Целта на националистите беше да се ограничи максимално гласуването в Турция, което силно облагодетелства ДПС. В същото време обаче така бяха засегнати правата на многобройните български общности извън ЕС - във Великобритания например живеят над 200 хиляди българи. Там и в Турция има най-много подадени заявления, но най-голям брой секции ще има в Германия – 69.

ВАС отхвърли и две жалби срещу решението на ЦИК да не се разкрият секции за българите в Глазгоу и Крю във Великобритания.

Тази година в чужбина ще бъдат разкрити рекордните 465 избирателни секции в 69 държави, след като над 87 хиляди българи зад граница заявиха желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори.


иРНК-ваксините продължават да се бият по партийни списъци за членове на СИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Керхер България ще инвестира в още 4 собствени центъра в следващите години

Компанията представи мениджърския си екип

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошко Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"