МВР и прокуратурата проверяват "София прайд" по поръчка на авторите на "джендър" референдума

МВР и прокуратурата отново са използвани като инструмент за тормоз срещу LGBT-общността в България в политическа кампания - този път по сигнал на инициативния комитет на БСП за референдума за т.нар. "джендър идеология".

Две жени, участвали в рекламната кампания на "София прайд", са привикани на разпит в СДВР, за да дават обяснения защо са се снимали с децата си на билборд в подкрепа на каузата.

Галина и Елена са показани на снимка със своите син и дъщеря, с надпис "Ние възпитаваме нашите деца да обичат, а не да мразят. Затова нашето семейство ще бъде на София прайд. Елате и вие".

Този кадър се оказва повод за сигнал от комитета, оглавяван от адвоката Владимир Шейтанов, който заедно с БСП доскоро събираше подписи за свикване на референдум.

Пред bTV той обявява, че не можело "да съществуват семейства във вида, в който се рекламират на плакатите" и че билбордът бил "нарушение на обществения ред" - въпреки че нито един закон в България не забранява на еднополови двойки да живеят заедно и да отглеждат деца, освен че не могат да сключат граждански брак.

В полицията са викани на разпит и представители на фондация GLAS и Българския хелзинкски комитет, за да дадат обяснения и „да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“.

"Това не е първоаприлска шега, а текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу „джендър идеологията“, организиран от БСП", казват организаторите на "София прайд".

По информация на в. "Сега" от прокуратурата - проверката е образувана заради сигнал на комитета от 19 юни 2023 г. Институциите са длъжни да активират формална проверка, когато са сезирани за евентуално извършено престъпление.

  • По сходен начин полицията в Пловдив беше пратена да разследва защо местно кино е излъчило филма "Близо" по сигнал на "Възраждане", чиито активисти и депутати оказваха недопустим тормоз върху зрителите и разпространителите му в София, Пловдив и Варна.
  • Вместо да разследват хулиганските прояви на партийните агитки, МВР и прокуратурата бяха активирани в обратна посока.
  • Същият е и случаят със "София прайд", чиито билбордове са били вандализирани с обидни надписи по време на кампанията им

"Това е тормоз, който ние няма да толерираме. И в който за огромно наше съжаление, съучастници стават МВР и Прокуратурата на РБ. Ще предприемем действия по сезиране на международните институции и наши партньори", казват организаторите на "София прайд".

Комитетът на БСП за референдум успя да събере малко над 200 000 подписа, чиято легитимност все още се проверява. Броят на подписите не е достатъчен, за да задължи парламента да подложи исканията им на национално допитване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024