Схема за фалшиви Covid-сертификати е била разбита в София при акция на главна дирекция "Национална полиция" този вторник - 8 февруари.

Акцията се е провела в медицински център, който работи на два адреса в столицата, съобщи БНР. Открити са над 3000 фалшиви сертификата, издадени на имената на български граждани от 5 области, както и други 300 - издадени на чужденци.  

В момента текат обиски и проверки. Установено е, че нито един сертификатите, издадени на чужденци, не е бил използван за влизане в страната.

Информацията е потвърдена и от "Медиапул", които съобщват, че към момента няма данни за арестувани граждани.

Това е поредна подобна акция – в края на ноември 2021 бяха арестувани трима лекари по подозрение, че са издавали фалшиви документи за ваксинация в Раковски и Асеновград. Малко по-късно те бяха освободени и след това не е съобщавано за внесен обвинителен акт.

Преди това имаше арести и във Велико Търново, както и задържан фелдшер от Ябланица.

В Смолян полицията арестува мъж преди няколко седмици, защото направил опит за продажба на фалшив документ за Covid-19.

Най-знаковата схема бе разкрита от Нова ТВ през ноември 2021 г., като в нея участваше тогавашния кандидат-депутат Величко Георгиев, който бе част от коалицията „Патриотичен фронт“, но беше изключен от нея заради случилото се. Той бе разкрит като посредник за издаване на неистинските ваксинационни сертификати и ще отиде на съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори