Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за снемане на имунитета на кандидата за депутат Величко Георгиев. Обвинител №1 се задейства, а комисията разреши и мъжът ще отиде на съд.

Причината – Георгиев беше разкрит като посредник в мащабна схема за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19, показана в репортаж на Нова ТВ през уикенда.

Прокуратурата искаше разрешение от ЦИК, за да привлече Георгиев към наказателна отговорност за извършено престъпление от общ характер.

Величко Георгиев е кандидат за депутат от коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ, БДС "Радикали" и БДНС "Целокупна България". Той е 12-ти в листата на формацията в 23 МИР-София за вота на 14 ноември. По-рано в понеделник беше изключен от партията на Валери Симеонов. 

„В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София В.Г. е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. В.Г. е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. В.Г. е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението“, гласи съобщението на прокуратурата от 8 ноември.

По разследването са били извършени разпити на свидетели. Събраните доказателства са достатъчни за привличането на Георгиев към наказателна отговорност.

Кандидат-депутатът беше уличен в това, че работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника в "Люлин 9" и с личен лекар от с. Мърчаево, които изготвят фалшиви сертификати за ваксинация с еднодозовия препарат на Janssen. На ден само един от лекарите в схемата идавал между 15 и 30 подобни документа на цена от 300 лева за нормална поръчка и 450 лева за експресна, която се изпълнява в рамките на няколко дни.

В репортажа на Нова ТВ се видя как чрез контактите на Георгиев бяха издадени три фалшиви сертификата на трима души, които дори не са стъпвали в лекарски кабинет, за да им бъде поставена доза. Един от тях е в Украйна и дори не се е връщал в България. Междувременно ваксините се изхвърлят, а документите са напълно валидни при сканиране със специализирано приложение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други