Свалиха имунитета на кандидат-депутата, уличен в схемата с фалшиви сертификати Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за снемане на имунитета на кандидата за депутат Величко Георгиев. Обвинител №1 се задейства, а комисията разреши и мъжът ще отиде на съд.

Причината – Георгиев беше разкрит като посредник в мащабна схема за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19, показана в репортаж на Нова ТВ през уикенда.

Прокуратурата искаше разрешение от ЦИК, за да привлече Георгиев към наказателна отговорност за извършено престъпление от общ характер.

Величко Георгиев е кандидат за депутат от коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ, БДС "Радикали" и БДНС "Целокупна България". Той е 12-ти в листата на формацията в 23 МИР-София за вота на 14 ноември. По-рано в понеделник беше изключен от партията на Валери Симеонов.

„В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София В.Г. е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. В.Г. е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. В.Г. е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението“, гласи съобщението на прокуратурата от 8 ноември.

По разследването са били извършени разпити на свидетели. Събраните доказателства са достатъчни за привличането на Георгиев към наказателна отговорност.

Кандидат-депутатът беше уличен в това, че работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника в "Люлин 9" и с личен лекар от с. Мърчаево, които изготвят фалшиви сертификати за ваксинация с еднодозовия препарат на Janssen. На ден само един от лекарите в схемата идавал между 15 и 30 подобни документа на цена от 300 лева за нормална поръчка и 450 лева за експресна, която се изпълнява в рамките на няколко дни.

В репортажа на Нова ТВ се видя как чрез контактите на Георгиев бяха издадени три фалшиви сертификата на трима души, които дори не са стъпвали в лекарски кабинет, за да им бъде поставена доза. Един от тях е в Украйна и дори не се е връщал в България. Междувременно ваксините се изхвърлят, а документите са напълно валидни при сканиране със специализирано приложение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024