Свалиха имунитета на кандидат-депутата, уличен в схемата с фалшиви сертификати Снимка: © Булевард България

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за снемане на имунитета на кандидата за депутат Величко Георгиев. Обвинител №1 се задейства, а комисията разреши и мъжът ще отиде на съд.

Причината – Георгиев беше разкрит като посредник в мащабна схема за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19, показана в репортаж на Нова ТВ през уикенда.

Прокуратурата искаше разрешение от ЦИК, за да привлече Георгиев към наказателна отговорност за извършено престъпление от общ характер.

Величко Георгиев е кандидат за депутат от коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ, БДС "Радикали" и БДНС "Целокупна България". Той е 12-ти в листата на формацията в 23 МИР-София за вота на 14 ноември. По-рано в понеделник беше изключен от партията на Валери Симеонов.

„В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 02.11.2021 г. в гр. София В.Г. е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правила, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, а именно Заповед на министъра на здравеопазването от 31.05.2021 г. В.Г. е извършил деянието по време на епидемия, свързана със смъртни случаи. В.Г. е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението“, гласи съобщението на прокуратурата от 8 ноември.

По разследването са били извършени разпити на свидетели. Събраните доказателства са достатъчни за привличането на Георгиев към наказателна отговорност.

Кандидат-депутатът беше уличен в това, че работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника в "Люлин 9" и с личен лекар от с. Мърчаево, които изготвят фалшиви сертификати за ваксинация с еднодозовия препарат на Janssen. На ден само един от лекарите в схемата идавал между 15 и 30 подобни документа на цена от 300 лева за нормална поръчка и 450 лева за експресна, която се изпълнява в рамките на няколко дни.

В репортажа на Нова ТВ се видя как чрез контактите на Георгиев бяха издадени три фалшиви сертификата на трима души, които дори не са стъпвали в лекарски кабинет, за да им бъде поставена доза. Един от тях е в Украйна и дори не се е връщал в България. Междувременно ваксините се изхвърлят, а документите са напълно валидни при сканиране със специализирано приложение.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024
Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024