МВР предлага максималната скорост по магистралите да се намали на 130 км./ч. Отпада и Синият талон Снимка: © Getty Images

Максималната допустима скорост по магистралите да се намали от сегашните 140 км./ч. до 130 км./ч. предлагат от МВР. Поправката е записана в предложение за промени в Закона за движение по пътищата, които са качени за обществено обсъждане, в следващите 30 дни.

По предложение на министъра на електронното управление се предвижда и отпадане на хартиения син талон, на стикера за Гражданска отговорност, създава се възможност за електронно връчване на фишове и за плащането им онлайн.

Мотивът за ограничението на скоростта: по-ниската скорост е ключов фактор за намаляването на броя на катастрофите. Една трета от инцидентите на пътя са вследствие на несъобразена скорост, а всяка година ръстът на загиналите се увеличава с 9-10% годишно.

От МВР цитират данни на Европейския съвет за транспортна безопасност, които доказват, че над 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час".В повечето европейски държави скоростта по магистралите е между 110 км./ч. и 130 км./ч. Единствено в Германия има участъци, където липсва максимална горна граница, но и там тече дебат това да бъде променено.

В България скоростта беше увеличена от 130 км./ч. на 140 км./ч в първото правителство на Бойко Борисов - решението беше толкова необяснимо, че имаше хипотези, според които то е в резултат на лобизъм от страна на бензиностанциите, които имат интерес автомобилите да имат по-висок разход на гориво, който логично идва и с по-високата скорост.

Преди увеличението на скоростта по магистралите, ръстът на катастрофите е бил между 3 и 5% на годишна база. За увеличения дял има значение и разширяването на обхвата на магистралите, но и лошата им поддръжка и качество на строителството. За последните 10 години по магистралите в страната са загинали 529 души. Въпреки че повечето катастрофи се случват в населените места, те по-рядко водят до фатален край за водачите и техните спътници в колите. Това също е аргумент, който ползват от МВР в аргументите си за поправката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024