МВР предприема действия срещу ескалация на планираните протести Снимка: © Getty Images

Министерството на вътрешните работи ще предприеме проверка във връзка с постъпили сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните за тази седмица протести. Това става ясно в прессъобщение от институцията.

От МВР посочват, че целта е "незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия". Проверки ще има в цялата страна.

Тази седмица ще се проведат дебатите и гласуването за вот на недоверие към управляващото правителство. В страната се очакват протести "за" и "против" кабинета.

МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения, се казва още в изявлението.

Протести в подкрепа на правителството са планирани да се проведат в понеделник, вторник и сряда. Днес в 18 часа е насрочен "Марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от инициативата "Правосъдие за всеки".

Няколко граждански събития се организират днес в подкрепа на правителството

Във вторник се очаква и митинг на партия "Възраждане" с искане за оставката на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори. Лидерът на партията Костадин Костадинов призова привържениците си да се включат в шествието.

"Време е агонията на това правителство и този парламент да приключи", написа Костадинов в профила си във "Фейсбук".

Миналата седмица беше внесен вотът на недоверие към кабинета на премиера Кирил Петков от народните представители на ГЕРБ-СДС. Дебатите за вота са насрочени за вторник, а гласуването трябва да се осъществи 24 часа след приключването на разискванията. Сред мотивите за искането на вот на недоверие са обвинения към Министерски съвет за заплаха за финансовата стабилност на държавата, некомпетентно и не неадекватно управление на дълга и неправилни политики в актуализацията на бюджета.

Вотът на недоверие срещу кабинета "Петков": Всичко, което трябва да знаем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024