Няколко граждански събития се организират днес в подкрепа на правителството

В 18.00 ч. тази вечер пред Президентството ще се състои „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“. Маршът е организиран от инициативата „Правосъдие за всеки", която призовава в дните до вота на недоверие да се чуе гласът на свободните граждани.

"Понеделник е първият от тези важни дни, в които ви призоваваме да се съберем, за да покажем кои сме тези, които един полудял кандидат за фюрер в НС нарича "фашистка измет", казват организаторите.

На 16 юни граждани демонстрираха пред парламента в подкрепа на остранения от поста си Никола Минчев, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече "фашистка измет" хората, защитили Минчев, и свика контрапротест, призовавайки "всички сънародници, които не искат България да бъде превърната в Украйна, да излязат по време на вота на недоверие".

"Предстои решителна седмица за бъдещето на България за правото, демокрацията и парламентаризма. Тази седмица ще реши няколко важни въпроса. Не просто дали ще продължи промяната, а дали ще има решителна битка с корупцията и олигархията, която иска да си върне контрола върху държавата, дали ще продължи съдебната реформа и ще има ли върховенство на Правото, дали ще имаме своята истинска перспектива в Европа!“, казват още от „Правосъдие за всеки“.

"Старото статукво обедини сили, за да спре реформите и да опази каналите за големите грабежи, като не се посвени да включи в новата коалиция и партия, явно защитаваща интересите на агресора Путин. Ако се отиде на избори, този състав на ВСС остава, въпреки края на мандата му през октомври, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квота в него. Гешев също остава главен прокурор, а съдебната реформа де факто спира. Не бива да допускаме това!", призовават инициаторите на марша.

Шествието ще продължи до Народното събрание, където ще се присъедини към гражданския протест в подкрепа на правителството, започващ в 18,30 ч.

Утре политическа партия "Възраждане" организира митинг с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Във вторник на извънредно заседание на парламента в пленарната зала предстои ден за дебати, а в сряда е гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. Правилникът на НС казва, че гласуването е 24 часа след приключването на разискванията.

Вотът беше внесен на 15 юни - седмица след решението на Слави Трифонов да изтегли четиримата си министри и да прекрати участието си в управляващата коалиция.

59 депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха оставката на кабинета "Петков" заради "провала на правителството във финансово-икономическата политика". Мотивите са описани в обем от 10 страници от вносителите, като обхващат обвинения към Министерски съвет за заплаха за финансовата стабилност на държавата, некомпетентно и неадекватно управление на дълга, неправилни политики в актуализацията на бюджета, неовладяна инфлация, и "лобизъм, корупция и некадърност в сферата на енергетиката".

Вотът на недоверие срещу кабинета "Петков": Всичко, което трябва да знаем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024