Снимка: © Getty Images

МВР, прокуратурата и ДАНС създават междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това обяви главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов в интервю за bTV.

Над 20 хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот, каза той - не само в изборния ден, а като цяло за обезпечаване на изборния процес. До момента няма конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуално бъдещо извършване на такива престъпления.

„Като погледнем назад към предишни избори – има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно – дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие. Търговията с гласове е трудно доказуемо престъпление“, твърди Иванов.

„Ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има информация, може да сигнализира на тел. 112 или в най-близкото районно управление на МВР. Много от сигналите в такава обстановка имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал“, смята главният секретар.

От понеделник започва работа гореща телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове по време на изборите.

„Новото, което е и особено предизвикателство за нас е, че те ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна - трябва да следим за здравето на служителите и на гражданите. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да спазват ограниченията", каза Ивайло Иванов.


Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца