Снимка: © Getty Images

МВР, прокуратурата и ДАНС създават междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това обяви главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов в интервю за bTV.

Над 20 хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот, каза той - не само в изборния ден, а като цяло за обезпечаване на изборния процес. До момента няма конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуално бъдещо извършване на такива престъпления.

„Като погледнем назад към предишни избори – има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно – дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие. Търговията с гласове е трудно доказуемо престъпление“, твърди Иванов.

„Ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има информация, може да сигнализира на тел. 112 или в най-близкото районно управление на МВР. Много от сигналите в такава обстановка имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал“, смята главният секретар.

От понеделник започва работа гореща телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове по време на изборите.

„Новото, което е и особено предизвикателство за нас е, че те ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна - трябва да следим за здравето на служителите и на гражданите. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да спазват ограниченията", каза Ивайло Иванов.


Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба