МВР, прокуратурата и ДАНС създават общ щаб срещу купуването на гласове Снимка: © Getty Images

МВР, прокуратурата и ДАНС създават междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това обяви главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов в интервю за bTV.

Над 20 хиляди полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот, каза той - не само в изборния ден, а като цяло за обезпечаване на изборния процес. До момента няма конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуално бъдещо извършване на такива престъпления.

„Като погледнем назад към предишни избори – има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно – дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие. Търговията с гласове е трудно доказуемо престъпление“, твърди Иванов.

„Ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има информация, може да сигнализира на тел. 112 или в най-близкото районно управление на МВР. Много от сигналите в такава обстановка имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал“, смята главният секретар.

От понеделник започва работа гореща телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове по време на изборите.

„Новото, което е и особено предизвикателство за нас е, че те ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. От наша страна - трябва да следим за здравето на служителите и на гражданите. Констатираме, че много хора не полагат никакви усилия да спазват ограниченията", каза Ивайло Иванов.


Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024
Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024