Снимка: © Getty Images

Математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов твърди, че страната е на прага на критичните стойности на Covid-19 и „потъва бавно“. Според него мерките трябва да се спазват особено много през следващите 4 седмици – "трябва да ги преживеем" и да преминем пика на новата вълна.

В интервю за NOVA той каза, че най-напред от всички параметри се следи кога клъстерното разпространение на заразата по области преминава в дифузно. Когато това се случи, параметърът за съответната област надхвърля критичната стойност. Четирите с най-голямо население – София-град, Пловдив, Варна и Бургас вече са над тези прагове.

На 26 февруари нивото в София-град е било 1,16 над критичната стойност, на 5 март – 1,39, а днес (7 март) цифрата показва 1,60. „В София имаме преобладаващо дифузно разпространение“, каза Витанов.

В Пловдив цифрата е паднала от 1,8 до 1,26 над критичната стойност, а във Варна се е увеличила от 1,19 под нея до 1,26. Изводът, който прави математикът на НОЩ, е, че двете области „потъват“. „Ситуацията не е добра и в Бургас, там числото над критичната стойност е почти 2“.

За страната цифрата показва 1,53 над критичните нива, което също е увеличение спрямо 26 февруари. „Страната също потъва бавно“, твърди Витанов. „През ноември 2020 максимумът достигаше дори до 10, така че цифрите сега са по-малки“.

Новите случаи на Covid-19 в България са 1426, а направените тестове – 10 473, което означава 13,6% позитивност на пробите от изминалото денонощие. Увеличава се броят на пациентите с коронавирус, постъпили за лечение в болници – 5629 (при 5463 вчера). В интензивни отделения се намират 452 души в тежко състояние.

Според проф. Витанов - критичната стойност на базовото репродуктивно число (колко души заразява 1 инфектиран с Covid) е 1,3. Ако заболеваемостта се задържи две седмици над тези равнища, „всичко гърми“. „Имахме 3 последователни дни с 1,3 репродуктивно число – 24, 25 и 26 февруари. Вчера също беше 1,3, днес е 1,24. Мотаме се около критичната стойност, още не смея прехвърлили“, каза математикът.

Той прогнозира, че във вторник и сряда отново ще преминем 1,3. „Винаги съм казвал, че като регистрираме между 2000 и 5000 случая на ден, сме в развита турбулентност, но тя има два стадия. Първият е този, който наблюдаваме – лошо положение в някои области, но не във всички. Когато във всички области доближим 5000, наближаваме втория стадий. Това зависи от нашето поведение и от ваксинационната кампания. 50 хиляди ваксинирани натискат вълната надолу с 1%“, отбеляза проф. Витанов.

Очакванията му за следващата седмица са, че само две области от 28-те у нас ще бъдат в добро положение – Търговище и Видин. 13 ще са „много зле“ – сред тях са Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, София-област и др. „Зле“ ще са 10, сред които Кърджали, Благоевград, Варна, Пловдив и Стара Загора. „Габрово, Разград и Русе се влошават“, отбеляза математикът на НОЩ.

„Ако погледнете Кюстендил с новия британски щам, заболеваемостта е голяма и отива на още по-лошо. Там, където не е разпространен той – Търговище например - положението е добро. Картата все още не е напълно червена“, добави той.

Според него регионалният подход на противоепидемичните мерки може да премине в „глобален“, ако всички области станат „червени“.

„Това, което виждам по заведенията, не ме радва. Има над 20% хора, които не спазват мерките по принцип, не си ги спазват и сега. На останалите 80% им благодаря - благодарение на тях ние сме под 5000 случая на ден. Идват 4 седмици, които ще бъдат трудни, трябва да ги преживеем и да минем този пик. Спазвайте мерките, защото заболеваемостта ще е висока. На тези 20%, които не спазват ограниченията, искам да кажа – всичко зависи от вашата съвест и вашето поведение. Ако искате да стигнем 5000 случая на ден, ще стигнем“, каза проф. Витанов.

В момента 287 118 български граждани са си поставили поне една доза от ваксината срещу коронавирус, а от тях 50 051 са с две дози. Според математика на НОЩ – действието на масовата имунизация ще се усети, когато има 2 милиона ваксинирани.

„Ако успеем да ваксинираме 3 млн. и половина души, а 1 млн. да са преминалите през пандемията, стават 4,5 млн. и си решаваме проблема“, смята той.

Той твърди, че това ще е последната вълна на заразата. Ако няма масова ваксинация, този вирус ще се покрие по Южна Америка, където ще е зима, и после ще дойде пак. Въпросът е какво ще завари тук. Ако завари масово ваксинирани хора, той няма да може да се разпространи. Ако не завари, пак ще се разпространи и ни чака четвърта и пета вълна“.

„Очаквам да стане като сезонния грип. Малка е вероятността вирусът да се влоши и да ни се случи нещо като испанския грип преди век“, отбеляза математикът на НОЩ.


"Знам колко боде в очите фактът, че болниците затварят, а ресторантите работят"

Да превърнеш тялото си в опитно поле срещу Covid-19: Германия разследва лекар заради експериментален антиген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени