"Не е ключовото да забраняваш, да затваряш, да контролираш и да глобяваш. Ключовото е осъзнаването, че проблемът не е свършил", това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод все по-голямото увеличение на новите случаи на Covid-19 в България.

"За съжаление все още не сме се справили. Това е последният връх, който трябва да минем и той ще се случи в следващите 2-3 седмици. След него много се надявам, че ще има дълъг светъл период през пролетта и лятото, както през миналата година", коментира Кунчев. 

Той призна, че "боде в очите" фактът на забраната за планов прием на пациентите в няколко области на страната, докато ресторантите в цяла България отново отварят врати, а заболеваемостта расте

"Нека да ви кажа, че вълната в Кюстендил започна при затворени заведения. И ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната - много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, вероятно и там се правят контакти, макар че ако хората действат интелигентно и посетят заведението само за да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с този в офиса, на улицата, в транспорта и др.", каза Кунчев. 

Той даде няколко примера за разликите между британския вариант на вируса, който циркулира масово в страната през последните седмици, и първоначалния вид на SARS-Cov2. 

Една от особеностите му е, че се променя клиничната картина, като все повече млади хора и деца показват симптоми на заразата. 

"През октомври-декември 2020 г., ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвах "Това не е Covid". Сега не е така, напротив. Болестта започва като типична хрема, със запушен нос, гърло, кашлица и дразнене, което е по-различно от първоначалния вариант. 20% от новите случаи са на лица под 19 години, виждаме го и в детски градини и ясли. Децата не го карат тежко, слава Богу, но има клинична картина, което значи, че и в училищата има предаване на вируса - нещо, което ние си знаем", каза Кунчев. 

Той цитира прогноза на СЗО, според която след началото на 2022 г. SARS-Cov2 постепенно ще се превръща в обикновен респираторен вирус, с който ще се срещаме в есенно-зимния сезон. 

Кунчев отказа да отговори кой е показателят, по който здравните власти ще се ориентират за евентуално връщане на по-строгите мерки, като защити локализирания подход: "Защо да пречим на нормалния живот на хората в Търговище, където показателят е 42 нови случая на 100 000 от населението. Дори в България има области с разлики от 10-12 пъти". 

До момента не е засичан южноафриканският вариант на вируса, който се оказа по-устойчив на ваксините за Covid-19, но все още се чакат резултатите от голямо изследване на случаи с по-особено от класическото протичане на болестта. 

"Хубавото е, че вече имаме матрицата (на ваксината). При една иРНК-ваксина промените могат да се направят много бързо, в рамките на месец. Дори да се наложи реимунизиране всяка година, науката е много по-подготвена", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал