"Знам колко боде в очите фактът, че болниците затварят, а ресторантите работят"

"Не е ключовото да забраняваш, да затваряш, да контролираш и да глобяваш. Ключовото е осъзнаването, че проблемът не е свършил", това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод все по-голямото увеличение на новите случаи на Covid-19 в България.

"За съжаление все още не сме се справили. Това е последният връх, който трябва да минем и той ще се случи в следващите 2-3 седмици. След него много се надявам, че ще има дълъг светъл период през пролетта и лятото, както през миналата година", коментира Кунчев.

Той призна, че "боде в очите" фактът на забраната за планов прием на пациентите в няколко области на страната, докато ресторантите в цяла България отново отварят врати, а заболеваемостта расте.

"Нека да ви кажа, че вълната в Кюстендил започна при затворени заведения. И ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната - много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, вероятно и там се правят контакти, макар че ако хората действат интелигентно и посетят заведението само за да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с този в офиса, на улицата, в транспорта и др.", каза Кунчев.

Той даде няколко примера за разликите между британския вариант на вируса, който циркулира масово в страната през последните седмици, и първоначалния вид на SARS-Cov2.

Една от особеностите му е, че се променя клиничната картина, като все повече млади хора и деца показват симптоми на заразата.

"През октомври-декември 2020 г., ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвах "Това не е Covid". Сега не е така, напротив. Болестта започва като типична хрема, със запушен нос, гърло, кашлица и дразнене, което е по-различно от първоначалния вариант. 20% от новите случаи са на лица под 19 години, виждаме го и в детски градини и ясли. Децата не го карат тежко, слава Богу, но има клинична картина, което значи, че и в училищата има предаване на вируса - нещо, което ние си знаем", каза Кунчев.

Той цитира прогноза на СЗО, според която след началото на 2022 г. SARS-Cov2 постепенно ще се превръща в обикновен респираторен вирус, с който ще се срещаме в есенно-зимния сезон.

Кунчев отказа да отговори кой е показателят, по който здравните власти ще се ориентират за евентуално връщане на по-строгите мерки, като защити локализирания подход: "Защо да пречим на нормалния живот на хората в Търговище, където показателят е 42 нови случая на 100 000 от населението. Дори в България има области с разлики от 10-12 пъти".

До момента не е засичан южноафриканският вариант на вируса, който се оказа по-устойчив на ваксините за Covid-19, но все още се чакат резултатите от голямо изследване на случаи с по-особено от класическото протичане на болестта.

"Хубавото е, че вече имаме матрицата (на ваксината). При една иРНК-ваксина промените могат да се направят много бързо, в рамките на месец. Дори да се наложи реимунизиране всяка година, науката е много по-подготвена", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024