Министерството на вътрешните работи е установило самоличността на още 11 свои служители, които са заподозрени в съучастие в побоя над протестиращи по време на протеста на 10 юли 2020 г.

Кадри от насилието бяха разпространени от анкетната комисия в 46 Народно събрание едва година по-късно, като междувременно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение на четирима полицаи.

"Бяха разпоредени нови проверки по този скандален случай, който като поведение е наистина недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки беше установено още около 11 служители, които дотогава не бяха установени. В момента дисциплинарните производства са на приключване. Спрямо поведението на всеки от тях ще бъде взето съответното наказание", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова ТВ.

Той анонсира, че резултатът от проверките ще бъде ясен до дни. Полицаите са разследвани за неправомерно използване на физическа сила и помощни средства, превишаване на правомощията.

Тодоров беше назначен през лятото на 2021 г. след смяната на Ивайло Иванов по искане на служебното правителство. Мотивите за отстраняването на Иванов бяха свързани именно с допуснатото полицейско насилие срещу протестиращи.

Главният секретар на МВР коментира, че се проверява и дали е имало пряко нареждане от ръководните нива на полицията за използване на груба сила срещу гражданите.

Той обясни причините за инцидента с "липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, водещи мероприятието, може би недобър инструктаж".

Законът за МВР предвижда няколко степени на наказания: от забележка и порицания, до забрана за повишение в длъжност или дисциплинарно уволнение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.