МВР проверява още 11 полицаи за побоя под колоните на Министерки съвет

Министерството на вътрешните работи е установило самоличността на още 11 свои служители, които са заподозрени в съучастие в побоя над протестиращи по време на протеста на 10 юли 2020 г.

Кадри от насилието бяха разпространени от анкетната комисия в 46 Народно събрание едва година по-късно, като междувременно стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение на четирима полицаи.

"Бяха разпоредени нови проверки по този скандален случай, който като поведение е наистина недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки беше установено още около 11 служители, които дотогава не бяха установени. В момента дисциплинарните производства са на приключване. Спрямо поведението на всеки от тях ще бъде взето съответното наказание", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова ТВ.

Той анонсира, че резултатът от проверките ще бъде ясен до дни. Полицаите са разследвани за неправомерно използване на физическа сила и помощни средства, превишаване на правомощията.

Тодоров беше назначен през лятото на 2021 г. след смяната на Ивайло Иванов по искане на служебното правителство. Мотивите за отстраняването на Иванов бяха свързани именно с допуснатото полицейско насилие срещу протестиращи.

Главният секретар на МВР коментира, че се проверява и дали е имало пряко нареждане от ръководните нива на полицията за използване на груба сила срещу гражданите.

Той обясни причините за инцидента с "липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, водещи мероприятието, може би недобър инструктаж".

Законът за МВР предвижда няколко степени на наказания: от забележка и порицания, до забрана за повишение в длъжност или дисциплинарно уволнение.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024