МВР ще търси корумпирани митничари с анкети по границите Снимка: © Getty Images

МВР обяви, че започва спецакция в борбата с контрабандата по граничните пунктове. В търсене на корумпирани митничари ще се правят анкети сред преминалите гранична проверка.

Специализираната полицейска операция се провежда съвместно със служители на гранична полиция, агенция „Митници“, НАП и ГДБОП.

За да се противодейства на преминаването на недекларирани стоки, ще се прави ротацията на служителите, които работят в зони, които се считат за рискови за корупция.

Смесените екипи ще контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства, съобщават от МВР.

В борбата с корупцията, органите на реда и митниците, ще провеждат „вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната“.

Операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите.

От МВР уточняват, че целта е "засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница".

Специализираната полицейска операция идва седмица, след като при акция бяха задържани директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместника ѝ.

Те бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, като на първа инстанция Съдът ги остави в ареста. Операцията в агенция "Митници" беше проведена по сигнал на ДАНС.

Как изглежда картината на нелегалните цигари в България

Всички пътища водят към "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024