MYSLF - моят Ив Сен Лоран Снимка: © YSL

Да се върнем за малко назад. Годината е 1971. Коко Шанел умира през януари, Кристиян Диор отдавна не е между живите, но един мъж с осанка на Христос (както ще го наречат скандализираните парижки вестници), умело продължава тяхната мисия.

През 1971 г. Ив Сен Лоран е на 41 години и е на върха. Денем твори до изтощение, нощем се забавлява понякога до припадък. Всяка година колекциите му са събитие, бутикът генерира огромни печалби, женските парфюми също. Каква да е следващата провокация?

Идеята не закъснява, скандалът също. Ражда се един образ, върху който модните брандове могат само да надграждат, но не и да надминат - първият парфюм на Ив Сен Лоран за мъже.

„От три години тази тоалетна вода е моя. Днес тя може да бъде ваша”, гласи слогaнът на кампанията.

Името на парфюма е лаконично – Pour homme (За мъж), а на черно-бялата визия е самият негов създател, легнал върху куп кожени възглавници, подпрян на едната страна, гол, с правоъгълните очила и дългата коса, сякаш излизащ от пещерата на своите демони, с които се бори през целия си живот. Ив Сен Лоран е първият дизайнер, който става рекламно лице на своя собствен продукт.

„Между другото, добре изглежда. Е, не е най-доброто парче в Париж. Дори някои твърдят обратното. Но все пак е доста мускулест, няма и следа от тлъстини, и очилата му придават известно достойнство...” , пише Андре Алими в „Парископ”.

Снимката е направена във фотографското студио на Жанлу Сиеф, дизайнерът даже донася шише, което иска да постави между краката си, но накрая двамата се отказват от идеята.

Финалният кадър предизвиква вълна от възмущение в пресата, затова пък продажбите на парфюма скачат до небесата. Макар и със смесени отзиви, никога до този момент медиите не са писали толкова за един парфюм. Историята с кадъра на Ив Сен Лоран, направен от Жанлу Сиеф слага началото на една традиция, която продължава и до днес – това са парфюмите YSL.

Петдесет години по-късно

През 2023 г. отбелязваме 15 години откакто Ив Сен Лоран напуска този свят и оставя след себе си множество истории и огромно културно наследство, надвишаващо границите на модата. Дали е търсен ефект или не, но точно тази година модния бранд пусна на пазара новия си мъжки аромат, който носи изпълненото със символика име MYSLF.

Аромат, който носи в себе си зарядът на дългогодишната история на YSL, своеобразен реверанс към великия дизайнер, който с работата си провокира и жени, и мъже, да се впуснат в неочаквано пътуване към себе си, опитвайки съвсем нови неща, които до въпросния момент не са предполагали, че може да им харесат.

Новият парфюм отнася нещата една стъпка по-напред, комбинирайки цял спектър от нюанси, противоречиви също както образа на твореца, който стои зад империята YSL - едновременно свежо, сякаш сте току що излезли от банята, но с намигване за нещо секси, за което напомнят ароматите на пачули, мъх и ветивер.

MYSLF пристига в правоъгълен черен флакон, което с простотата си напомня семплия кадър от 1971 г., но вместо голия образ на легендарния моделиер сега виждаме гравирани неговите инициали, превърнали се в култово лого – YSL.

Лице на аромата е Остин Бътлър. Със своята андрогинна визия, актьорът носи енергията на YSL - гладко лице, буйна руса коса, деликатен, но същевременно силен. Облечен в черно, с прозиращ потник, в един от кадрите ръси цветя върху гърдите си... Носи двойствените черти на една нова мъжественост – едновременно, силна, деликатна и привлекателна.

Посланието е логично продължение от една линия, която самият Ив Сен Лоран прокарва през целия си живот. В нея откриваме смокинга за жени, който се появява през 1966 г., и парфюма “Опиум”, чието име става повод за международен скандал, тъй като напомня за Опиумните войни в Китай. Тук са и прозрачните рокли, разкриващи гърдите на манекенките от края на 60-те.

Сливане на границите. Новата жена. Новият мъж. Смяна на понятията

Независимо от скандалите и статиите, революцията е започната, хората са луди по-провокациите. Кой казва, че модерният мъж не може да ухае на цветя и да бъде силен? Защо кожата му да не бъде поръсена с бели листа, подсилени от първичните дървесни нотки? Защо жените да не се обличат в смокинг? Защо да не покаже голотата си като начин да подсили влиянието на парфюма?

В основата на MYSLF са нежният портокалов цвят и тунизийската орхидея, която подсилва свежия и чувствен аромат.

И също както първия парфюм носи лаконичното заглавие Pour homme, настоящият също се отличава с кратко послание. Краткото име MYSLF, освен че е намигване към Gen Z и съкращенията, които те използват, съдържа познатите инициали YSL, които изграждат мост между мъжкото (М) и женското (F). А ако желаете да персонализирате още повече посланието, можете просто да го четете като “My YSL”.

На практика, зад двойственият аромат на MYSLF се крие просто послание: предефиниране на това какво значи да си мъж, освобождаване от клишетата на токсичната мъжественост, търсене на самоконтрол вместо доминиране. Толерантност и емпатия вместо сила. Слушане на себе си и тези около нас. Приемане и владеене на емоциите, запазвайки елемент на мистерия и сексапил.

Към всичко това добавяме и онази провокативна елегантност, дело на големия Ив Сен Лоран, олицетворена от андрогинния идеал Остин Бътлър.

MYSLF е есенцията на посланията на Ив Сен Лоран. Парфюм, който идва точно навреме навръх 15-годишнина от смъртта на големия дизайнер, за да напомни, че може би отново е време да бъдем разтърсени от някоя провокация, за да открием нещо ново за самите нас.

Защото ако има нещо, на което слабият мъж с очилата, седнал на куп кожени възглавници е научил и мъже и жени по цял свят, то е да търсят себе си, да дават нови дефиниции на женското и мъжкото, да откриват нови средства, с които да бъдат свободни най-напред в себе си, а след това и в обществото.

Всичко това тази година се събира в един семпъл правоъгълен флакон от черно рециклирано стъкло и ни шепне с деликатния полъх на портокал и орхидея… MYSLF.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024