Снимка: © Getty Images

"Компромисът", за който здравният министър Костадин Ангелов и ресторантьорите са се договорили в разгара на епидемията, е само намаляване на капацитета на нощните заведения. 

"От полунощ ще пуснем заповед, която ще гласи следното: посещенията в дискотеките, пиано барове и нощни заведения на открито и закрито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв.м. от общата търговска площ на обекта. Намаляваме капацитета на заведенията и посещаемостта наполовина. В момента се допускаше 1 човек на кв.м", каза здравният министър. 

По думите му това ще осигури "достатъчно разстояние" между клиентите на нощни заведения, за да се прекъсне веригата на предаване на Covid-19. 

"Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. Затова сме готови на всякакви компромиси, важното е да работим", обяви Ричард Алибегов от асоциацията на ресторантьорите. 

На въпрос от страна на журналистите как ще се спазват новите мерки, след като и досегашното задължение за дистанция в баровете не е контролирано, представител на Сдружението на заведенията в България обяви, че собствениците ще могат "лесно да пуснат толкова хора, колкото квадратни метра търговска площ имат и ги разделят на две".

Съветът на проф. Кантарджиев: Четвъртото "Д" и бързите антигенни тестове за Covid-19

"Поемаме като ангажимент да въведем тези мерки и да ги спазваме, а кой ще ни контролира - има такива институции в държавата, които това правят", каза той. 

"Основният принцип, който сме търсили, е следният: имаме компания от хора, които идват заедно и си отиват заедно, пият и ядат заедно. Тази компания остава на една маса. Нашата цел е да имаме отстояние между компаниите, да има по-голямо разстояние между тях", каза Ангелов. 

Предстои нова среща с представителите на заведенията на 27 октомври, на която се предполага, че ще се приемат и нови мерки. 

НОЩ иска мобилизация на лекари и студенти в борбата с Covid-19

Алибегов прехвърли отговорността за неспазването на противоепидемичните мерки в заведенията с "неразбиране" от страна на клиентите. 

"Ние сме дошли с приятели, били сме заедно на ресторант", е реплика, която се чува много често. Ако в ресторанта са били 4-ма души, при нас идват по 6, по 8. Много трудно от наша страна можем да ги убедим, че трябва да седнат на две различни маси. Това е въпрос на самосъзнание на клиентите", каза той. 

Костадин Ангелов призова гражданите и журналистите да подават сигнали и да "тагват" регионалните здравни инспекции, когато забележат нарушение на правилата. 

Мозъци на открито


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?