МЗ опроверга Мангъров: В България няма доказан случай на връзка между ваксинация и смърт Снимка: © Нова ТВ

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата опровергаха твърденията на доц. Атанас Мангъров, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани".

Те бяха изнесени от началника на Covid-отделението на Инфекциозна болница по време на дебат с д-р Александър Симидчиев по Нова ТВ на 16 януари. Мангъров е един от най-големите Covid-скептици и противник на ограничителните мерки още от началото на пандемията и поредно негово изказване беше опровергано с реални факти.

"В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина", гласи съобщението на МЗ и агенцията в отговор на думите на доцента - публикувано на 18 януари.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19 е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

"Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ", съобщават от Агенцията по лекарствата.

Съгласно действащите изисквания - сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

"Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване", гласи още съобщението от пресцентъра на МЗ.

"Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта", съобщават от ИАЛ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024