Снимка: © Getty Images

Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС от 20% на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък. Това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на здравната каса или МЗ.

Намалението не засяга свободния пазар на лекарства извън Позитивния списък. Според европейските регламенти – 5 на сто е най-ниското възможно ниво на ДДС.

„Ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 млрд. лв., намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще освободи ресурс от около 300 млн. лв., с които ще могат да се закупят допълнително лекарства. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС“, пишат от здравното ведомство в прессъобщение в сайта си.

Позицията им идва след искане на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание да се разгледа въвеждане на диференцирана ставка за лекарства.

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва.

„Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от Позитивния лекарствен списък ще позволи да се увеличи броят и видът на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните”, аргументират се от здравното министерство.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.

Предложението на МЗ все още не е трансформирано в законодателна инициатива от страна на кабинета и не е ясно дали е подкрепено от финансовото министерство. В Народното събрание обаче вече има внесен друг законопроект за изменение на ДДС върху лекарствата – от БСП. Социалистите поискаха намаляване на ДДС за лекарствата до 9%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори