Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната помощ е готов и предстои да се обяви обществената поръчка за закупуването им. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов.

Той каза, че парите за реализацията ще бъдат осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост, представен на Европейската комисия, в който са предвидени 800 млн. лв. за шест проекта в сферата на здравеопазването.

Бакаливанов уточни, че всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум година и половина и ще се доставят един по един. Това означава, че в пълен обем проектът би се реализирал след около 9-10 години.

Плановете са хеликоптерите да са базирани на 6 места в страната, така че да покриват всяка географска точка, каза зам.-министърът. Като част от проекта се предвижда подготовката на площадки за кацане в големи болници.

Планът беше обявен още през юни 2021 г. от тогавашния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тогава той заяви, че България трябва да разполага с функционираща система за спешна помощ чрез въздушни линейки до 2024 г. От поръчката до доставката на хеликоптерите са необходими около 2 години, допълни той, а общата сума ще е около 50-60 милиона лева.

Проблемът с въздушните линейки е налице от години, но все още не е решен. Въпреки че още на 20 февруари 2020 г. стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването (при кабинета "Борисов 3") чак през ноември 2020, а срокът за изпълнение на проекта бе 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари.

България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. Това е проблем заради зачестилите инциденти в планините и отдалечените региони през последните години, особено 2021 г.

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше внесено от депутата от БСП Дора Янкова, която предложи отпускане на 25 млн. лв. за въздушни линейки и медицинско оборудване към тях.

От Министерството на здравеопазването след това съобщиха, че процедурата по закупуване не е спряна и е в ход. В крайна сметка обаче се оказа, че няма да има две въздушни линейки, а само една. Процедурата бе одобрена на 24 септември 2020 г. и бе обявено, че медицински хеликоптер може да има най-рано през 2023 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024