Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната помощ е готов и предстои да се обяви обществената поръчка за закупуването им. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов.

Той каза, че парите за реализацията ще бъдат осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост, представен на Европейската комисия, в който са предвидени 800 млн. лв. за шест проекта в сферата на здравеопазването.

Бакаливанов уточни, че всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум година и половина и ще се доставят един по един. Това означава, че в пълен обем проектът би се реализирал след около 9-10 години.

Плановете са хеликоптерите да са базирани на 6 места в страната, така че да покриват всяка географска точка, каза зам.-министърът. Като част от проекта се предвижда подготовката на площадки за кацане в големи болници.

Планът беше обявен още през юни 2021 г. от тогавашния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тогава той заяви, че България трябва да разполага с функционираща система за спешна помощ чрез въздушни линейки до 2024 г. От поръчката до доставката на хеликоптерите са необходими около 2 години, допълни той, а общата сума ще е около 50-60 милиона лева.

Проблемът с въздушните линейки е налице от години, но все още не е решен. Въпреки че още на 20 февруари 2020 г. стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването (при кабинета "Борисов 3") чак през ноември 2020, а срокът за изпълнение на проекта бе 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари.

България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. Това е проблем заради зачестилите инциденти в планините и отдалечените региони през последните години, особено 2021 г.

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше внесено от депутата от БСП Дора Янкова, която предложи отпускане на 25 млн. лв. за въздушни линейки и медицинско оборудване към тях.

От Министерството на здравеопазването след това съобщиха, че процедурата по закупуване не е спряна и е в ход. В крайна сметка обаче се оказа, че няма да има две въздушни линейки, а само една. Процедурата бе одобрена на 24 септември 2020 г. и бе обявено, че медицински хеликоптер може да има най-рано през 2023 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"