МЗ: Ресторантите отварят от понеделник, моловете и казината ще заработят от 15 април Снимка: © Unsplash

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която изненадващо допуска отваряне на ресторантите от 12 април при капацитет до 50%.

Последната мярка, която Ангелов беше въвел към 1 април, гласеше, че ресторантите могат да работят само в откритите си площи. Сега се връща режимът на работа, който действаше от началото на месец март.

Дискотеките и баровете ще могат да отворят отново от 28 април, като отново ще са длъжни да спазват ограничение за капацитет до 50%.

Моловете и големите магазини ще могат да отворят след 15 април, същото важи и за игралните зали и казината.

По време на брифинга на НОЩ по-рано в четвъртък, към Ангелов беше отправен конкретен въпрос за бъдещите мерки по отношение на заведенията и моловете заради съпротивата на собствениците им към последното затваряне.

"Разговорите ни продължават. Това, което ще направим като мярка, ще е по отношение на големите магазини. Няма да направим на 100% това, което те искат, най-вероятно ще сложим (ограничение) от квадратни метри за един човек, които ще бъдат може би между 8 и 10 кв.м.", каза той преди часове.

В заповедта обаче не се споменават такива лимити - посочва се единствено, че срокът на преустановяване на посещенията в търговските центрове е до 15 април.

От 12 април: Децата от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, ротацията при по-големите ученици се подновява

Със същата заповед се въвежда и новият график на ротация за присъственото обучение на учениците в основното и средното образование.

Вече стана ясно, че децата от 1. до 4. клас ще се върнат отново в класните стаи от 12 април.

От същата дата до 23 април присъствено ще се обучават и учениците от 7., 8. и 10 клас.

Според текста на заповедта на Ангелов учениците от 5., 9. и 12. клас ще се върнат в училищата си за три дни - от 26 април до 29 април.

Причината за това недоразумение е, че самата извънредна епидемична обстановка има краен срок и той е до 30 април. Все още не е ясно дали той ще се удъжи и докога.

По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че планът на МОН е 5., 9. и 12. клас ще учат от 26 април до 14 май.

По време на брифинга на НОЩ той говореше с много условности за бъдещото връщане на класовете в училище.

"Ние можем да направи график и до края на учебната година, но ситуацията ще е непредвидима. Направили сме условно разпределение, според което от 17 май ще се върнат последните класове - 6, 7 и 11 клас. Но този график е пожелателен. От днес да говорим оптимистично за 17 май е трудно", каза Вълчев.

"Крехка тенденция" за спад на заболеваемостта, но България е на 2-ро място по смъртност в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024