Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12 април.

Всички ученици от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи, като старият график на ротация на по-големите класове ще се възстанови.  

"Ще продължим графика, който прекъснахме,  и ще започнем със 7., 8. и 10. клас. Ако ситуацията позволява, след 26 април ще се върнат съответно 5., 9. и 12. клас. 12. клас ще приключи по-рано учебната година в средата на май, затова е важно те да се върнат по-рано в училище. Тогава периодът ще е триседмичен, защото съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни. Графикът ни ще е от 26 април до 14 май. Пак подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагането на по-строги или не толкова строги мерки", каза Вълчев. 

Заповедта на здравния министър за възстановяването на присъствения учебен процес ще обхване само периода до 30 април, защото това е и срокът на последното удължаване на извънредните противоепидемични мерки. Затова ръководителят на МОН говореше с много условности за бъдещото връщане на класовете в училище. 

"Ние можем да направи график и до края на учебната година, но ситуацията ще е непредвидима. Направили сме условно разпределение, според което от 17 май ще се върнат последните класове - 6, 7 и 11 клас. Но този график е пожелателен. От днес да говорим оптимистично за 17 май е трудно", каза той. 

При съпоставими общи стойности в страната спрямо ноември 2020 г. - в момента има два пъти по-малко болни и заразени ученици и учители, каза още министърът. Това вероятно се дължи на ваксинацията и че присъственият процес беше частичен. 

"Заболелите сред ваксинираните учители са 4 пъти по-малко, отколкото при неваксинираните, и в повечето случаи са заболели, когато не е изтекло достатъчно време след поставяне на ваксината, за да изгради защита. Нямаме починали ваксинирани учители, почти нямаме такива, които да са стигнали до хоспитализация и тежко заболяване. Ако имаме такива, те пак са в този период. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме възможност да възстановим присъствения учебен процес", каза Красимир Вълчев. 


"Крехка тенденция" за спад на заболеваемостта, но България е на 2-ро място по смъртност в ЕС

Младите жени с повишен риск за тромбоза няма да се ваксинират с AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?