Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12 април.

Всички ученици от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи, като старият график на ротация на по-големите класове ще се възстанови.

"Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще започнем със 7., 8. и 10. клас. Ако ситуацията позволява, след 26 април ще се върнат съответно 5., 9. и 12. клас. 12. клас ще приключи по-рано учебната година в средата на май, затова е важно те да се върнат по-рано в училище. Тогава периодът ще е триседмичен, защото съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни. Графикът ни ще е от 26 април до 14 май. Пак подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагането на по-строги или не толкова строги мерки", каза Вълчев.

Заповедта на здравния министър за възстановяването на присъствения учебен процес ще обхване само периода до 30 април, защото това е и срокът на последното удължаване на извънредните противоепидемични мерки. Затова ръководителят на МОН говореше с много условности за бъдещото връщане на класовете в училище.

"Ние можем да направи график и до края на учебната година, но ситуацията ще е непредвидима. Направили сме условно разпределение, според което от 17 май ще се върнат последните класове - 6, 7 и 11 клас. Но този график е пожелателен. От днес да говорим оптимистично за 17 май е трудно", каза той.

При съпоставими общи стойности в страната спрямо ноември 2020 г. - в момента има два пъти по-малко болни и заразени ученици и учители, каза още министърът. Това вероятно се дължи на ваксинацията и че присъственият процес беше частичен.

"Заболелите сред ваксинираните учители са 4 пъти по-малко, отколкото при неваксинираните, и в повечето случаи са заболели, когато не е изтекло достатъчно време след поставяне на ваксината, за да изгради защита. Нямаме починали ваксинирани учители, почти нямаме такива, които да са стигнали до хоспитализация и тежко заболяване. Ако имаме такива, те пак са в този период. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме възможност да възстановим присъствения учебен процес", каза Красимир Вълчев.


"Крехка тенденция" за спад на заболеваемостта, но България е на 2-ро място по смъртност в ЕС

Младите жени с повишен риск за тромбоза няма да се ваксинират с AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът