От 12 април: Децата от 1. до 4. клас се връщат в класните стаи, ротацията при по-големите ученици се подновява Снимка: © Getty Images

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12 април.

Всички ученици от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи, като старият график на ротация на по-големите класове ще се възстанови.

"Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще започнем със 7., 8. и 10. клас. Ако ситуацията позволява, след 26 април ще се върнат съответно 5., 9. и 12. клас. 12. клас ще приключи по-рано учебната година в средата на май, затова е важно те да се върнат по-рано в училище. Тогава периодът ще е триседмичен, защото съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни. Графикът ни ще е от 26 април до 14 май. Пак подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагането на по-строги или не толкова строги мерки", каза Вълчев.

Заповедта на здравния министър за възстановяването на присъствения учебен процес ще обхване само периода до 30 април, защото това е и срокът на последното удължаване на извънредните противоепидемични мерки. Затова ръководителят на МОН говореше с много условности за бъдещото връщане на класовете в училище.

"Ние можем да направи график и до края на учебната година, но ситуацията ще е непредвидима. Направили сме условно разпределение, според което от 17 май ще се върнат последните класове - 6, 7 и 11 клас. Но този график е пожелателен. От днес да говорим оптимистично за 17 май е трудно", каза той.

При съпоставими общи стойности в страната спрямо ноември 2020 г. - в момента има два пъти по-малко болни и заразени ученици и учители, каза още министърът. Това вероятно се дължи на ваксинацията и че присъственият процес беше частичен.

"Заболелите сред ваксинираните учители са 4 пъти по-малко, отколкото при неваксинираните, и в повечето случаи са заболели, когато не е изтекло достатъчно време след поставяне на ваксината, за да изгради защита. Нямаме починали ваксинирани учители, почти нямаме такива, които да са стигнали до хоспитализация и тежко заболяване. Ако имаме такива, те пак са в този период. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме възможност да възстановим присъствения учебен процес", каза Красимир Вълчев.


"Крехка тенденция" за спад на заболеваемостта, но България е на 2-ро място по смъртност в ЕС

Младите жени с повишен риск за тромбоза няма да се ваксинират с AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024