Снимка: © Getty Images

Здравното министерство ще организира томбола за ваксинирани, в която може да се спечелят таблет, часовник и други награди.

Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред Нова ТВ – в отговор на въпрос дали ведомството ѝ ще съдейства за въвеждане на туристически ваучери за имунизирани граждани.

„Започва така наречената томбола на Министерството на здравеопазването, съвсем скоро ще я обявят публично. Като се ваксинираш, ще получиш награда. Знам, че вече са се свързали с мобилни оператори. Колегите от МЗ ще ви информират за наградите – може да се спечели таблет, часовник“, каза Балтова, но не даде повече информация, освен че томболата ще се провежда онлайн.

В сайта на Министерството на здравеопазването все още няма официално съобщение за организиране на томбола за ваксинирани – практика, която се прилага в страни като САЩ и Полша например, с цел стимулиране на населението да си постави дози от препаратите.

Стела Балтова каза, че не се обсъжда въвеждане на туристически ваучери.

„Тази тема бе многократно дискутирана, включително за хора, които са до 60-годишна възраст - да може да използват ваучери туристическа услуга, а за хората над 60-годишна възраст да бъдат използвани или за медикаменти, или за храна, или, разбира се, пак за туристическа услуга. Към момента нямаме единно решение“, заяви министърът.

Според нея в туристическия бранш се вижда все по-голямо желание за ваксинация. Вече има хотели и туроператори, които притежават стикери за 100% ваксиниран персонал.

„Това е един индивидуален процес и не бихме желали да заставяме или да задължаваме да има ваксинация. Нека всеки сам прецени. Има страни, в които този проблем с ваксинирането не съществува”, коментира Балтова.

Междувременно Българският лекарски съюз прие декларация, с която призова българското общество да се ваксинира срещу Covid-19, а контролните държавни органи да предприемат мерки за предотвратяване на незаконното издаване и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация.

През изминалото денонощие са поставени 3043 дози от ваксините. Общо 1 274 875 български граждани са напълно имунизирани - около 18,2% от населението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба