МЗ ще организира томбола за ваксинирани с награди таблети и часовници Снимка: © Getty Images

Здравното министерство ще организира томбола за ваксинирани, в която може да се спечелят таблет, часовник и други награди.

Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред Нова ТВ – в отговор на въпрос дали ведомството ѝ ще съдейства за въвеждане на туристически ваучери за имунизирани граждани.

„Започва така наречената томбола на Министерството на здравеопазването, съвсем скоро ще я обявят публично. Като се ваксинираш, ще получиш награда. Знам, че вече са се свързали с мобилни оператори. Колегите от МЗ ще ви информират за наградите – може да се спечели таблет, часовник“, каза Балтова, но не даде повече информация, освен че томболата ще се провежда онлайн.

В сайта на Министерството на здравеопазването все още няма официално съобщение за организиране на томбола за ваксинирани – практика, която се прилага в страни като САЩ и Полша например, с цел стимулиране на населението да си постави дози от препаратите.

Стела Балтова каза, че не се обсъжда въвеждане на туристически ваучери.

„Тази тема бе многократно дискутирана, включително за хора, които са до 60-годишна възраст - да може да използват ваучери туристическа услуга, а за хората над 60-годишна възраст да бъдат използвани или за медикаменти, или за храна, или, разбира се, пак за туристическа услуга. Към момента нямаме единно решение“, заяви министърът.

Според нея в туристическия бранш се вижда все по-голямо желание за ваксинация. Вече има хотели и туроператори, които притежават стикери за 100% ваксиниран персонал.

„Това е един индивидуален процес и не бихме желали да заставяме или да задължаваме да има ваксинация. Нека всеки сам прецени. Има страни, в които този проблем с ваксинирането не съществува”, коментира Балтова.

Междувременно Българският лекарски съюз прие декларация, с която призова българското общество да се ваксинира срещу Covid-19, а контролните държавни органи да предприемат мерки за предотвратяване на незаконното издаване и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация.

През изминалото денонощие са поставени 3043 дози от ваксините. Общо 1 274 875 български граждани са напълно имунизирани - около 18,2% от населението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024
Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024