Снимка: © Getty Images

Здравното министерство ще организира томбола за ваксинирани, в която може да се спечелят таблет, часовник и други награди.

Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред Нова ТВ – в отговор на въпрос дали ведомството ѝ ще съдейства за въвеждане на туристически ваучери за имунизирани граждани.

„Започва така наречената томбола на Министерството на здравеопазването, съвсем скоро ще я обявят публично. Като се ваксинираш, ще получиш награда. Знам, че вече са се свързали с мобилни оператори. Колегите от МЗ ще ви информират за наградите – може да се спечели таблет, часовник“, каза Балтова, но не даде повече информация, освен че томболата ще се провежда онлайн.

В сайта на Министерството на здравеопазването все още няма официално съобщение за организиране на томбола за ваксинирани – практика, която се прилага в страни като САЩ и Полша например, с цел стимулиране на населението да си постави дози от препаратите.

Стела Балтова каза, че не се обсъжда въвеждане на туристически ваучери.

„Тази тема бе многократно дискутирана, включително за хора, които са до 60-годишна възраст - да може да използват ваучери туристическа услуга, а за хората над 60-годишна възраст да бъдат използвани или за медикаменти, или за храна, или, разбира се, пак за туристическа услуга. Към момента нямаме единно решение“, заяви министърът.

Според нея в туристическия бранш се вижда все по-голямо желание за ваксинация. Вече има хотели и туроператори, които притежават стикери за 100% ваксиниран персонал.

„Това е един индивидуален процес и не бихме желали да заставяме или да задължаваме да има ваксинация. Нека всеки сам прецени. Има страни, в които този проблем с ваксинирането не съществува”, коментира Балтова.

Междувременно Българският лекарски съюз прие декларация, с която призова българското общество да се ваксинира срещу Covid-19, а контролните държавни органи да предприемат мерки за предотвратяване на незаконното издаване и ползването на фалшиви сертификати за ваксинация.

През изминалото денонощие са поставени 3043 дози от ваксините. Общо 1 274 875 български граждани са напълно имунизирани - около 18,2% от населението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия