Снимка: © Булевард България

Министерството на здравеопазването е разпоредило да се прекрати договора с консорциума около „Главболгарстрой“ за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия.

От писмо на МЗ към инициативата „За истинска детска болница“, която се бори за рестарт на проекта, става ясно, че ще има изцяло нова сграда, а не реконструкция на изоставения строеж.

С писмо до националната гражданска инициатива заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли ведомството е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От МЗ са дали и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора с изпълнителя „Детско здраве“.

През юни гражданската инициатива „За истинска детска болница“ разкри, че бившето правителство на Бойко Борисов е възпрепятствало събарянето на стария строеж и изграждането на нова сграда заради договора на стойност 78 млн. лв. Той бе подписан през април 2020. На 27 май 2020 самият Борисов обеща, че старата и недостроена сграда ще се събори, но се оказа, че се иска изпълнение на вече сключения контракт с консорциума, в който влиза и „Главболгарстрой“.

Според подробния устройствен план - на терена в Медицинска академия може да се изгради само сграда с максимална височина 20 метра, а съществуващата конструкция е 12 етажа. Възложената на "Главболгарстрой" обществена поръчка - за реконструкция на старото скеле чрез инженеринг, в нито един момент не е предвиждала бутане на етажи.

В края на юни граждани излязоха на протест с искане за рестарт на проекта и направиха пробив, след като министърът на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че МРРБ ще издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница.

Протестът за Детската болница е успешен: МРРБ издава виза за проектиране на нова сграда

„Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор, и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството“, пишат от гражданската инициатива във Facebook.

Те искат анализ на нуждите на детското здравеопазване, сериозно и детайлно техническо задание, международен конкурс за проект и изпълнител, публично участие в контрола на всички нива и цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване.

Пред "Хоризонт" по БНР Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на "Главболгарстрой" коментира, че "нищо не е стопирано" и все още договорът е действащ.

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във Фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията".

От консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение относно строежа. Те вече имат готовност да започнат. "Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", заяви Мая Пенчева.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%