Снимка: © Булевард България

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница в София. Решението е факт след протест на родители и представители на гражданската инициатива "За истинска детска болница" пред Министерски съвет в сряда.

Те изразиха недоволство от планираното изграждане на лечебното заведение в изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия. Причината за протеста бе договорът за реконструкция на старата сграда, подписан от кабинета „Борисов 3“. Гражданите поискаха той да бъде прекратен и да се създаде модерно детско лечебно заведение, което да отговаря на всички съвременни нужди и изисквания.

Последва брифинг на регионалния министър Виолета Комитова, на който тя обяви, че детска болница може да има само в рамките на изцяло нова сграда, на мястото на изоставения недостроен корпус.

„През 2004 г. се появи идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса, а МЗ е заявило, че недостроеният корпус, за който става дума, е негоден за използване. В резултат на това становище – през 2011 влиза в сила Подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда“, обясни Виолета Комитова.

„Какво можем да направим – в рамките на много кратък срок да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място“, заяви тя.

Здравният министър Стойчо Кацаров каза, че ведомството е събрало нужните документи и чака решението на МРРБ. Той поясни, че ще се работи и за останалите детски отделения в страната, тъй като изграждането и на най-хубавата болница „няма да реши останалите проблеми в педиатричната помощ“.

На протеста по-рано през деня родителите издигнаха плакати с надписи „Не искаме болница от миналото“ и „Място, където децата влизат без страх“.

Поводът да излязат за демонстрация бе проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея беше прието инвеститорът – Министерството на здравеопазването – да внесе ново предложение за изменение на устройствения план. Протестиращите обаче твърдяха, че това е договор за довършване на изоставения строеж в Александровска.

От гражданската инициатива „За истинска детска болница“ са недоволни, че не са били поканени на разговорите в МРРБ. Само преди около две седмици те внесоха петиция при президента, в Министерския съвет и в МЗ за прекратяване на стария договор. Тя е подписана от 85 хиляди души.

Постройката в близост до Александровска е проектирана през 70-те години на 20 век, но вече 40 години остава неизползвана. Според лекари, архитекти и граждани, подписали петицията, бившето правителство на Бойко Борисов е възпрепятствало събарянето на стария строеж и изграждането на нова сграда заради договора, сключен с консорциум около „Главболгарстрой“ - "Детско здраве".

Той е на стойност 78 млн. лв. и бе подписан през април 2020 г. въпреки критики срещу липсата на добро техническо задание и срещу процедурата, при която строителят трябва и да проектира, и да изпълни проекта. На 27 май 2020 самият Борисов обеща, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти