Снимка: © Getty Images

Седем случая на варианта „Делта“ на Covid-19, известен като индийски, както и един на варианта „Бета“ (южноафрикански) са били установени чрез секвениране от Националния център по заразни и паразитни болести.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че всички клинични проби от двата варианта са взети в „Пирогов“ в периода 6-14 юни.

Откритите седем заразени души с индийския вариант работят в "Електротранспорт София" - част от структурата на градския транспорт, каза днес пред журналисти директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя не уточни дали те имат контакт с пътуващите в тролейбусите и трамваите, за които отговаря "Електротранспорт". Връзките и контактните лица на заразените се проверяват.

Според информацията от НЦЗПБ – с индийския вариант са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г., всички от които са от София. Шестима от тях са под карантина и на домашно лечение, докато един пациент е хоспитализиран.

Носителят на варианта „Бета“ на Covid-19 е временно пребиваващ в страната. Намира се в София и за него се знае, че е във възрастовата група 30-40 г. Той е карантиниран и излекуван, сочи информацията на МЗ.

Първият случай на варианта "Делта" беше открит при пациент от гр. Плевен, който попада във възрастовата група 20-30 г. Той е с право на временно пребиваване в страната. Първата проба през април не е показала наличие на индийския щам, но при втората, направена през юни, е открит именно вариантът "Делта".

"До края на септември "Делта" вариантът на коронавируса може да стане доминиращ в България", прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Анализирани са още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната и са открити 190 проби от варианта „Алфа“ (британски). Те не се причисляват към вирусите с „повишено значение“.

Разпространението на британския вариант по области е: Бургас 34 (100% от изследваните проби), Варна 26 (100%), Пловдив 21 (95,5%), София (столица) 21 (95,5%), Габрово 16 (100%), София 16 (100%), Кюстендил 13 (100%), Пазарджик 13 (100%), Плевен 7 (100%), Смолян 5 (100%), Търговище 3 (100%), Ямбол 3 (100%), Благоевград 2 (100%), Велико Търново 2 (100%), Добрич 2 (100%), Ловеч 2 (100%), Перник 1 (100%), Русе 1 (100%), Стара Загора 1 (100%), Шумен 1 (100%).

Изследванията показват, че „Алфа“, „Бета“ и „Делта“ вариантите на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, съобщават от МЗ. По тази причина ведомството призовава българските граждани „да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу Covid-19“.

Здравните власти следят разпространението на вариантите на SARS-CoV-2, като при риск за общественото здраве имат готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.


Новият Covid-вариант в България: "Ще се ударим директно в стената" без масово ваксиниранеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне