На кого повярва КЗК, за да разреши на "Виваком" да купи "Булсатком" Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публикува решението на КЗК, с което регулаторът разрешава на собственика на Vivacom - United Group, да придобие конкурента си "Булсатком".

Въпросното решение беше огласено публично две седмици след като е било прието от КЗК (1 февруари 2024 г.).

То е взето с мнозинство, като единствено зам.-председателят ѝ Димитър Кюмюрджиев е гласувал против решението.

Според пазарното проучване, каквото КЗК казва, че е направила, преди да одобри сливането - сделката няма доведе до увреда на конкурентната среда.

Според Димитър Кюмюрджиев обаче в решението са цитирани два вида данни за броя на потребители на платена телевизия в България - едни от Комисията за регулиране на съобщенията, и други - на частните компании Ernst&Young и BMedia.Той критикува мнозинството в КЗК за "погрешни мотиви", "нарушение на административно-производствените правила" и "неправилно прилагане" на Закона за защита на конкуренцията и европейския регламент.

Той има забележки и че "проучванията от Bmedia и Earnst&Young са предоставени само от нотифициращото предприятие (т.е. от United Group) и за изготвени по негова поръчка, макар и от независими агенции".

При това - информацията в проучванията им не е проверена с други данни от КЗК, а използваният от двете агенции метод на екстраполация е с "допустими значителни грешки и отклонения".

Големият спор и причината A1 и Yettel да протестират срещу сделката за "Булсатком", е това, че тя може да доведе до концентрация на над 60% от телевизионния и интернет пазар в ръцете на една група.

United Group притежава както Vivacom, така и "Нова броудкастинг груп" с всичките ѝ ТВ канали. Досегашният собственик на "Булсатком" е фирма на Спас Русев - "Вива Корпорейт България" ЕООД. Русев беше член на надзорния съвет на Vivacom до септември 2022 г.

Според КРС абонатите на доставчици на телевизия в България са 2 030 517 към края на 2022 г. Това са официални данни от регулатора. Разпределението на пазара изглежда така:

Пазарни дялове на компаниите, предоставящи платена телевизия според данните на КРС за миналия период, са:

  • Виваком - 32,9%
  • Булсатком - 26,7%
  • A1 - 26,4%
  • Други - 13,9%

Изследвания на двете компании обаче показват други числа.

  • За Ernst&Young телевизионните абонати са 2 527 571 - с над 22% или 454 680 повече
  • Според Bmedia става дума за 2 633 568 абонати в България - или с 27% над оценката на държавния регулатор.

Причината за разминаванията е, че КРС "мери" само броя на абонатите на доставчиците на телевизионно съдържание, но не и тези, които си плащат за стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime, HBO Max, Apple TV и др.

Ernst&Young и BMedia обаче са прибавили и тях - и така пазарният дял на "Виваком" и "Булсатком", взети заедно, пада от 61% на около 40%.

Втори аргумент за допускане на сделката е, че "Булсатком" през 2022 г. е загубил 105 397 абонати на платена телевизия, което е намаление с 21 на сто. КЗК пише, че "сред основните причини за значителния отлив са влошеното финансово състояние на дружеството, липсата на инвестиции и спад на качеството на предоставяните услуги". Истината е, че слуховете за предстоящата продажба доведоха да силно преориентиране на клиентите на "Булсатком", както и че новата тенденция на пазара е на пакетните услуги, при които потребителите взимат интернет и телевизия от едно място. От миналата година и Yettel пуснаха своя телевизия, което в дългосрочен план също ще повлияе за пренареждането на пазара, което вече е запонала

Колкото до разбивка на абонаментите на стрийминг платформите тя може би е най-интересна и изглежда така.

  • Netflix – 200 000
  • HBO Max – 150 000
  • Disney+ – 75 000
  • Amazon Prime – 40 000
  • български OTT доставчици (като Neterra TV и BGTime) - 60 000
  • чуждестранни доставчици на сателитна/DTH телевизия от съседни държави - 35 000.

Именно тези данни от частни пазарни проучвания КЗК смята за меродавни, а не тези на КРС, за да реши има ли концентрация на пазара при сделката, или не, въпреки че в становищата на Yettel и А1 те са оспорени. Оттам се позовават и на факта, че КРС отчита официалния пазар и затова данните от докладите ѝ са с "по-голяма представителност, от което и да е проучване".

"В конкретния случай при определяне обема на пазара на разпространение на ТВ програми на дребно КЗК взе предвид проучванията на Bmedia и Ernst&Young за проникването на традиционната платена телевизия в страната, които (...) са със сходен резултат. В досегашната си практика КЗК нееднократно се е позовавала на проучвания на Bmedia", мотивират зелената светлина за сделката от КЗК, като добавят, че проучването е извършено по методология, съгласувана с КРС.

Между другото в горната класация прави впечатление първото място на Netflix, което е странно поне по няколко причини:

- липсата на субтитри на български;

- много по-дългогодишното присъствие на HBO на българския пазар

- възможността за споделяне на пароли при Netflix.

Единственото обяснение може да е наличието на линеен тв канал на HBO, което за някои потребители да компенсира необходимостта от стрийминг.

Зам.-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев обаче отхвърля изводите от доклада на двете фирми.

Той оспорва методологията на Bmedia и Earnst&Young за определяне на "дял на т.нар. сив сектор" в услугите за разпространение на телевизионни програми на дребно и посочва, че тези данни не определят нито пазарното положение на участниците, нито структурата на пазара.

Кюмюрджиев не е съгласен и с включването на "over the top" услугите като Netflix или Amazon Prime в пазара на платена телевизия, защото те не представляват взаимозаменяем продукт спрямо класическата услуга.

Дори при приемането на данните за стрийминг услуги - КЗК не е поискала насрещни данни от самите доставчици на тези услуги за това колко са абонатите им в България. Не е отчетено и това, че някои от тях се предоставят като част от пакетни оферти на други платформени оператори.

Сделката е одобрена от КЗК, но очакванията са, че останалите участници на пазара ще обжалват решението пред съда.

Сливането на Vivacom и "Булсатком": Сделката, която разтърси бизнеса и политиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024