Снимка: © Getty Images

Испанският Сенат ратифицира с единодушие Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Гласуването е извършено без физическото присъствие на повечето членове на горната камара на испанския парламент поради наложената карантина заради епидемията от новия коронавирус в страната. Долната камара вече ратифицира протокола на 28 февруари. 

Външният министър Никола Димитров изрази благодарност от името на всички македонски граждани за решението. 

"Благодаря, че този въпрос беше поставен в дневния ред в толкова тежки обстоятелства за света, Европа и Испания", каза той. 

От 264 гласували сенатори, 259 изразиха вота си през видеоконферентна връзка. В залата на Сената присъстваха само четирима членове на ръководството, секретар, стенограф и служител от охраната. 

Испания беше последната държава член на НАТО, която трябваше да ратифицира протокола, за да влезе в сила. 

"Тя ще депозира ратификационния документ в Държавния департамент на САЩ, Вашингтон ще изпрати информацията до НАТО в Брюксел и официално ще бъдем поканени да депозираме нашия инструмент - закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, който беше приет от парламента", каза още Димитров. С това ще приключи процесът по влизане на Македония в пакта. 

За ратификацията в Мадрид се очаква само подписа на испанския крал Фелипе VI. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети