На прага на първия учебен ден - какво да дадем на детето за закуска?

С края на ваканциите идва и началото на новата учебна година. А за родителите – наред с другите неща – започва и редовната сутрешна дилема „Какво да дам на детето за закуска?“. Има ли начин да разнообразите класиката сандвич със сирене, кроасан или бисквити? Как трябва да изглежда правилната закуска?

Ето няколко съвета, с които ще улесните и себе си, и децата си. А с малко късмет ще избегнете недоядената закуска да се превърне в нова форма на живот на дъното на училищната раница...

Как изглежда типичната детска закуска?

Този въпрос тормози почти всички майки, бащи и други родственици. В България децата все още предпочитат да си купуват закуски от близките магазинчета, избягват училищните столове, а пакетираните храни са въпрос на лайфстайл. Само за сравнение – в Чехия 57% от децата си носят храна от вкъщи като хлябът, кифличките или кроасаните с масло и сирене са водещи продукти. Едва 10% посягат към сладкиши и торти. Отново в Чехия плодовете и зеленчуците са неразделна част от детските закуски ябълката присъства в сутрешното меню на всяко четвърто дете.

Как да приготвите добре балансирана закуска?

Добре балансираната закуска не само засища детето, но и оказва голямо влияние върху представянето му в училище. Тя осигурява необходимата енергия, поддържа стабилни нивата на кръвната захар и позволява надецата да се концентрират по-добре. И обратното – ако децата не ядат, те се уморяват по-бързо, концентрацията им спада и започват да компенсират с хрупкави храни и дояждане на храната едва след като се приберат от училище.

Ако се колебаете как да приготвите балансирана закуска, придържайте се към няколко основни правила. Със сигурност не трябва да липсват сложни въглехидрати, които могат да бъдат под формата на хляб, овесени ядки или мюсли. Допълнете ги с източник на белтъчини като шунка, сирене или млечен продукт – например кисело мляко или други кисели напитки в мини порции, които детето може спокойно да изпие.

Не забравяйте и качествените мазнини, като тези в ядките или семената. Накрая, допълнете основните хранителни вещества с плодове и зеленчуци, които подпомагат храносмилането и осигуряват необходимите витамини и минерали.

Според специалистите закуските трябва да покриват около 10-15% от дневния енергиен прием, но всичко е индивидуално и зависи от нуждите на детето и неговия дневен режим. Ако има извънкласни занимания и физически тренировки след училище, е важно да добавим следобедна закуска, за да му осигурим достатъчно енергия. Плодовите барчета винаги са добър избор, а след тренировка протеините – кисело мляко, кефир, десерт с извара и др.

Пазете се от „енергийни“ и газирани напитки

Пазарът на напитки предлага широка гама от продукти, които изкушават децата – било то чрез опаковката или цялостния маркетинг. Въпреки това все още е вярно, че чистата вода е най-добрата напитка измисляна някога. Дете в първи клас трябва да пие около 50-75 мл. вода на килограм тегло на ден. Ако детето ви не обича обикновена вода, опитайте с газирана или с натурални аромати на пресни плодове или мента.

Като цяло, определено трябва да избягвате соковете, газираните и сладките напитки, които значително увеличават дневния прием на захар и допринасят за появата на кариес. Категорично „не“ и на кофеиновите и енергийните напитки, чийто състав е неподходящ за детския организъм (а и не само за него). Нещо повече – продължителната им консумация влияе неблагоприятно на вниманието, нарушава съня и дори може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм.

Какво не е подходящо за закуска?

Дори детските закуски са обект на мода и тенденции, особено в социалните мрежи. Но едно средностатистическото дете, което няма здравословни проблеми или специална диета, няма причина да се опитва да пропуска простите захари, от които се нуждае организмът. Не е нужно да посяга към изкуствените подсладители, докато тревожно се съпротивлява на сладкишите. Малките деца се нуждаят от всички основни хранителни вещества, а горещите „инста“ тенденции оставете за възрастните.

Ако има нещо, което трябва да избягвате, когато приготвяте закуски, това са силно преработените храни. Това са продукти, които са били обработени, за да се осигури по-дълъг срок на годност или по-добър вкус. Те съдържат редица добавени вещества, включително консерванти, оцветители, подсладители и т.н. Обикновено това са различни пакетирани тестени изделия с дълъг срок на годност, бисквити, сладкиши, чипс, както и колбаси с дълъг срок на годност.

Затова нека следваме основното правило – колкото по-прости са съставките, толкова по-добре. Не е необходимо да се избягват сладкишите за закуска, но винаги е по-добре да има домашно изпечен сладкиш с ясен произход и чисти съставки, отколкото пакетиран, който ще издържи поне 14 дни, а съдържанието му изисква изписването на няколко реда текст.

Включване на децата в подготовката

Самостоятелно приготвената храна винаги е по-вкусна и децата разбират това. Не се страхувайте да ги включите в приготвянето на храната още от ранна възраст. Оставете ги сами да избират, да решават кой плод да добавят в кутията или кой вкус на овесеното барче предпочитат. Ако времето позволява, поиграйте си с рязане, декорация и опаковане. Портокалът е страхотна витаминозна бомба, но ако го сложите цял за закуска, детето ви трудно ще се справи с него. Подготвяйте по-малки порции, които могат да се изядат сутринта. И тъй като първо се храним с окото, а това важи с пълна сила и за децата, изберете закачливи кутии за закуска, цветни клечици или салфетки с любими герои.

Kolichka.bg

Пазарувайте интелигентно

Здравословни барчета и бисквити, малки плодове, качествена шунка... Имате ли чувството, че харчите твърде голяма част от семейния бюджет за закуски? Пазарувайте разумно. Можете да спестите пари с XXL опаковки или мултипакети, които са особено полезни за семейства с повече от едно дете. Ако ви е омръзнало да прекарвате време в супермаркета и предпочитате да пазарувате онлайн, разгледайте раздела Многокупки на Kolichka.bg. Там ще намерите хиляди стоки на изгодни цени с количествени отстъпки т.е. колкото повече купувате – толкова повече спестявате. Ако сте онези, които не разбират как киселото мляко у дома изведнъж изчезва, определено си заслужава. А пазаруването онлайн има и други предимства – освен че ще спестите време и носене на тежки торби, ще избегнете и примамките на касите – вафли, бонбони и други „изгодни оферти“.

Малко вдъхновение за закуска

Какво да сложим в кутията за утре? Ето няколко съвета за балансирана и вкусна закуска.

  • Яйчени мъфини със сирене и пресни зеленчуци
  • Ръчно приготвен плодов тарт с кефир
  • Домашно печиво с прясно сирене и зеленчуци
  • Плодова салата с обикновено кисело мляко
  • Тортиля с шунка, сирене и зеленчуци
  • Десерт с млечна основа, плодове и хрупкава гранола

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024
Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024