На съд за всяване на паника: Прокуратурата не се отказва от делото срещу проф. Асена Стоименова Снимка: © Unsplash

Софийската районна прокуратура е внесла в съда делото срещу проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, с обвинение във "всяване на паника".

Разследването срещу Стоименова се базира върху две нейни интервюта за БНР и БНТ от началото на април, в които тя споменава, че блокирането на нормалния производствен процес и транспортни услуги по време на пандемията може да доведат до временен недостиг на някои лекарствени продукти.

Още тогава прокуратурата реши да й повдигне обвинение заради "изявления, будещи неоснователна тревога от гражданите в условията на извънредно положение", като дори поиска мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лв. (по-късно тя беше отменена от съда).

Преподавателката в Медицинския университет в София се защити, като каза, че предупрежденията за възможен недостиг на лекарства не са нейна приумица, а се съобщават от Европейската агенция по лекарствата, както и от Световната здравна организация.

В нейна подкрепа се обяви Фармацевтичната група на ЕС, която изпрати писма до българските власти с искане да се оттеглят обвиненията, тъй като са несъстоятелни.

Според БНР - прокуртурата е отчела чистото съдебно минало на проф. Стоименова и е предложила пред съда да се наложи само административно наказание (глоба).

По делото вече има определен съдия-докладчик и предстои то да бъде насрочено в публично съдебно заседание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024