"На сила се отговаря със сила". България въоръжава кораби и купува ракети за брегова охрана Снимка: © snapshot

България ще оборудва два военни кораба и ще купи ракети за брегова охрана заради желанието на Москва да "превърне Черно море в руско езеро" и заради войната, която води в Украйна. Това обяви премиерът акад. Николай Денков в отговори на въпроси във фейсбук.

"За момента не виждаме пряка заплаха за българската черноморска територия, но се вижда желание да се блокира икономическата зона извън териториалните води. Подадена е информация в НАТО за това и на най-високо ниво сме предупредили, че има желание от руската страна "Черно море да се превърне в руско езеро", така Денков, попитан какво прави България в отговор на руската агресия в Черно море.

"Доставя се оборудване за два кораба за да изградим това, което ще ни защитава, купуват се ракети за бреговата охрана", уточни министър-председателят.

Денков подчерта, че страната ни трябва да развие военноморските си сили, за да може те да са достатъчно подготвени да защитават държавата.

"В момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на сила се отговаря със сила. Затова сме започнали да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближава черноморските ни градове", каза той, като припомни руските ракетни удари по Варна от 1915 г.

По думите му националният интерес на България е фронтовата линия и агресорът в лицето на Русия да бъдат възможно най-далеч от границите на страната, затова и България подкрепя Украйна по всички възможни начини.

"Руски политици многократно заявиха, включително (Дмитрий) Медведев, че след Украйна следват балтийски републики и Молдова. Крайно време е българските граждани да си отворят очите, че има един агресор, който иска да си върне имперското влияние", допълни Денков.

Именно заради руските имперски амбиции, националният празник 3 март вече не обединява българите, смята акад. Денков.

"За мен след като видях как г- жа Митрофанова се опитваше да ни обяснява как трябва да честваме 3 март, като видях ка дойде от Русия патриарха да се кара на президента какво казваме на този пранзика разбрах, че той вече не обединява българите".

Така акад. Денков отговори на въпрос дали, ако не беше премиер, отново щеше да иска България да чества националния си празник на друга дата.

"Трети март винаги може да бъде тълкуван по два начина. Единият е, че това е празникът в който сме създаени като държава, но и същото време това е празникът, чрез който една имперска сила се опитва постоянно да ни напомни, че ако не е била тя, ние нямаше да съществуваме като държава", каза Денков и допълни, че за него 24 май е символ на това, че "ако не беше българската държава с княз Борис I, а след това с цар Симеон, нямаше да има, може би тази руска държава, която след това ни е освободила".

Денков обобщи, че историята е много сложна и това, което се учи в нашите учебници е малка част от нея.

"Когато някой започне да обяснява, че се прави опит да се подмени историята, не съм съгласен", каза Денков и допълни, че познава събитият много добре от написаното в учебниците.

"Г-н Костадинов също я знае доста по-добре, но предпочита да разказва историята, която устройва само едната страна. Аз искам да бъдат разказани и двете страни – и с Освобождението, но и с борбата срещу Съединението.

Български таен революционен комитет Съединението - историческото постижение на България, наказано от "освободителката"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024