Силен трафик по магистралите, изрядни тротоари във всяко село, добра маркировка по пътищата, много църкви, супер сладки ягоди, най-странните супи, които съм опитвала някога, и мирис на крави – така запомних Полша, дестинация номер 1 в европейската обиколка на BMW.

Да правиш тест-драйв понякога е приятно занимание, но още по-вълнуващо е, когато пред теб паркират 10 чисто нови екземпляра 7-ма серия на BWM, придружени с поканата “избирай и карай”. "Щастливото събитие" се случи на летище Фредерик Шопен в Полша, а маршрутът е 360 км по магистрала, после малко селски пътища, пренощуване в полски замък от 16 век и още 300 км до Прага, откъдето хващаме самолета обратно за София.

Описаният маршрут е етап 1 от по-голям маршрут под името Grand CSEU Media Experience Tour 2019, който има за начална точка Варшава и завършва в Солун. Хората зад волана се сменят, но главните герои са автомобилите от 7-ма серия на BMW, претърпяла фейслифт.

Съвсем новият е X7 – най-големият и луксозен SUV на немския автомобилен концерн.

BMW Testdrive Poland

Видяхте ли решетката? Въпросът звучи доста тъпо, но наистина това е първото, което ти се набива на очи. Отговорът е ясен. Тази решетка, 40% по-голяма от традиционните BMW “бъбреци”, е направена, за да бъде забелязана.

Нека сме честни – никой не си купува 7-ма серия, защото иска да е под радара, нали?

Емблемата също е увеличена пропорционално, така че да съответства на новата концепция за по-озъбена предница, както и на вкуса на потребителите в Азия, където нещо колкото е по-голямо, толкова е по-хубаво. Именно Азия и Америка са големите пазари, на които ще разчита BMW за продажбите на X7.

test drive BMW 7 & X7

Идеята на седемместната Х7-ца не е да събере колкото се може повече хора, а да доставя лукс.

Хвърлете един поглед към скоростния лост и старт-стоп бутона и ще видите нещо нетипично за старата BMW класика: кристали, които проблясват и си играят със слънчевите лъчи, ръчна изработка. Този тип разбиране за лукс се появи първо в новата X5, а аз все така се питам на кого му е нужен.

Кожените седалки са от най-фина кожа. Поставките за чаши са темперирани, така че да поддържат топли или студени напитките на пътуващите. Дори купето на супер лимузината от 7-ма серия изглежда една идея по-скромно, или може би по-строго, в сравнение с X7-цата. То дава заявката да е hi-end-а в SUV сегмента. Не е забравен и звукът от мотора – това, че карате SUV не означава, че няма да бръмчите като спортна кола, когато сте на режим Sport.

С X7, BMW влиза директно на терена на големите модели на Range Rover – така харесван в „малка“ България, Mercedes-Benz GLS и Audi Q7. Интересно, че на BMW отне толкова време да влезе именно в тази ниша на пазара. Да си последен обаче има своите позитиви – можеш да изучиш добре слабите места на противника.

И нещо интересно, отбелязвано от британския Top Gear. В рекламите на X7 BMW не присъства като абревиатура, а като Bayerische Motoren Werke – приом, модерен във фешън индустрията. Там високият клас на някоя линия вече не е просто CK или PS, а задължително се изписва с цялото име на дизайнерската къща (Paul Smith, Calvin Klein). Това маркетингово решение, дори и да е повод за усмивки, е обосновано, когато си направил нещо по-голямо, по-добро и по-умно.

X7 inside look

Х7 изглежда леко висока – причината е чисто функционална, това е SUV с три реда пълноценни седалки, като вторият ред не е задължително да е тип пейка, а може да е като две отделни кресла с всички екстри за тялото и очите. Вторият ред има на разположение два независими 10,3 инчови тъч дисплея, които можете да нагласяте като наклон, управление на мултимедията и климатизацията в колата, и т.н.. Естествено, движението на двата задни реда седалки става с електрически копчета, които доста бързо местят редовете напред и назад, или сгъват гърбовете на втория ред седалки.

Още нещо, което отдалечава Х7 от „идеалния SUV за многодетна фамилия“ и го приближава като истинския BMW дух и идеята за „радостта от шофирането“ е че говорим с супер off-road звяр. Въпреки размера си на училищен бус.

Ако сте някакви маниаци по темата, и стандартният xdrive не ви е на нивото, можете да си поръчате и пакет хOffroad, при който избирате между четирите режима на движение xSand, xGravel, xRocks и xSnow.

BMW_Grand_Tour_DAY2_POLAND_f_DKalamus_0068

Забелязала съм, че човек много свиква с екстрите и наглед уж ненужни неща като жестово управление, гласови команди, копче за затваряне на багажника, дори светлинен поздрав – това е онази светлинна графика, която се проектира пред вратите, докато отключвате колата, така че да не сте в пълен мрак – все нещата, които всекидневно доставят удоволствие. Така е и с режимите на шофиране, които променят окачването, твърдостта на педалите и други фини настройки. Не е нужно да живееш в Алпите, за да ти потрябва режим сняг, достатъчно е да си е в Бояна през зимата.

Като споменахме хитрите екстри, ето една, която не познавах – багажникът има копче, което понижава височината на колата с 40 мм, в случай, че трябва да натоварите нещо особено тежко. Самата врата на багажника е двукомпонентна.

BMW X7

Х7 успява да съчетае цялата тази голяма “ жилищна“ площ със спортен дух и комфорт. 4-те турбини на 6 цилиндровиия двигател много допринасят за първото, както и 400 те к.с. сили. Да, правилно прочетохте – 4 турбини!

Избрахме да караме бензиновата 7-ма серия – модел 745е по магистралата в Полша първия ден и запазихме Х7 M50d за втория, когато трябваше да минем пътя на “100-те завоя”, които щяха да ни отведат в Прага – столицата на бирата, но ние нямаше да пием бира, а само да слушаме за нея.

X7&7 testdrive

Времето беше като за тест-драйв – ситен дъжд и достатъчно мокра настилка. “100-те завоя” са супер преживяване – 23 км. гориста местност с миризма на прясна зелена трева и много завои между градовете Радков и Кудова Здруй. На места гората се сменяше със скални образувания – невероятна красота! Пътят минава през национален парк „Столови планини“, който е един от 23-те национални парка в Полша. Разположен е край границата с Чехия, обхваща източния дял на планинската верига Столови планини, част от Средните Судети.

Х7 издържа теста с цялото достойнство на представител на Bayerische Motoren Werke – много прецизно завиване и чувство за сигурност и комфорт за пасажерите в купето. На места пътят наподобяваше софийски лунен пейзаж, но това не беше проблем за 2,5 тонният SUV, който все пак е правен и с идея за офрроуд.

Офроуд, но плюшен.

Да благодарим на електронна стабилизация срещу накланяне на каросерията, както и на адаптивно въздушно окачване, което е такъв рай, че ако свикнете с него, ще е първото нещо, което търсите когато си купувате нова кола. Скоростната кутия е бърза, направо непроследима, а спирането – адекватно за тежестта на автомобила.

Test drive X7

От тази кола слизате напълно свежи дори и след няколкостотин изминати километра.

Предричам силно бъдеще на местния български пазар за подобна концепция, която умело съчетава показност, лукс, висока проходимост, много конски сили под капака и спортно шофиране.

В града паркирането е приемливо лесно благодарение на многото камери, както и на факта, че и четирите колела завиват. Все пак говорим за дължина от над 5 метра. Но всъщност това, което винаги е по-проблемно от дължината е ширината. В случая колата е повече широка отколкото висока – 2000 м. ширина срещу 1,80 височина.

Ако позволите няколко съвета. Автомобилът е доста добре акустично обработен така че заменете стандартния Harman Kardon с Bowers & Wilkins Diamond 3D – ще ви струва допълнителни 9 хил лева. Задължителни са и лазерните светлини, които осветяват до 500-600 метра или два пъти повече в сравнение с обикновените, освен това стоят красиво в синкавия си цвят. И още нещо – поръчайте всички асистиращи системи за управление на автомобила, които го доближават доста до автономното шофиране.

Може би е време да ви кажа и цената – базовата за модела, който тествах е 209 хил. лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Срещаме се с нея в рамките на проектите ни с Dr. Oetker

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024