Почти всеки турист е свикнал да качва снимки и публикации в социалните мрежи от своите екскурзии - навик, който е добре дошъл и за бизнесите, които зависят от туризма и добрите препоръки на посетителите. Един малък остров край югоизточния бряг на Финландия обаче прилага съвсем друг подход - той иска неговите посетители да оставят телефоните си.

Американското бизнес издание "Bloomberg" разказва за Улко-Таммио - един от няколкото острова в Националния парк "Източен финландски залив", който призовава туристите да "изключат смарт устройствата си и да се насладят" на красивата природа в местността.

"Насърчаваме посетителите доброволно да оставят телефоните си настрана и да съсредоточат сетивата си върху природата, а не върху своите устройства", казва туристическият мениджър Джоел Хейно.

За целта пътуващите са посрещани с табели, които ги приканват да изключат или оставят телефоните си, да забравят за всякакви социални мрежи и просто да присъстват на острова. Гостите получават и специални стикери, които могат да залепят върху дисплея на устройството си, за да не се изкушават да го използват твърде често.

До Улко-Таммио може да се стигне с частна лодка целогодишно - при добри метеорологични условия, както и с круиз с малък кораб през летните месеци.

Локацията предлага редица забележителни гледки, които навярно са много по-красиви от черния екран на телефоните, включително пресечни скали и арктически видове птици. На острова има и пещери, използвани в битки по време на Втората световна война, както и скални рисунки от 19 век.

Bloomberg отбелязва, че се наблюдава нарастваща тенденция при резервирането на почивки без цифрови устройства, но това все още е нещо необичайно за дигиталната ера, в която живеем. Според проучване на Destination Analysts за нагласите на американските туристи през юни 2023 г., около 63% от младите пътуващи казват, че са използвали поне една платформа за социални мрежи, като част от плановете им за пътуване през последните 12 месеца.

Инициативата на финландския остров може да се причисли и към други подобни опити, които искат да накарат потребителите да се откажат от телефоните си - поне за малко. Например изпълнителят Lane 8 е известен с концертите си без телефони, а Дейв Шапел и Алиша Кийс са едни от първите, които опитаха да наложат ограничения за ползването на мобилни устройства по време на техни участия.

Тези опити идват на фона и на все повече доказателства, че социалните мрежи могат да доведат до пристрастяване и дори да влошат психичното здраве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024