На живо: Клетвата на Джо Байдън като президент на САЩ Снимка: © Getty Images

20 януари е денят на официалното предаване на властта в Съединените щати - 78-годишният новоизбран президент Джо Байдън положи клетва на церемония във Вашингтон под засилена охрана, в отсъствието на Доналд Тръмп.

"Демокрацията е ценна, демокрацията е крехка, но в този час демокрацията победи.

Само преди няколко дни насилието разтърси основите на нашата нация. Сега сме тук като един неделим народ, за да осъществим предаването на властта. Познавам устойчивостта на нашата конституция и силата на нашата нация. Американската история не зависи от един човек, а от всички нас - нас като народ, който вечно се стреми към по-добър съюз. Нашата нация е велика, ние сме добри хора. Постигнали сме много, но ни предстои още много работа - за поправяне, за възстановяване, за излекуване, за изграждане.

Малко хора в историята на държавата ни преди нас са се сблъсквали с толкова много предизвикателства. За една година вирусът отне живота на толкова хора, колкото Америка изгуби по време на Втората световна война. Бяха изгубени милиони работни места.

Мечтата за справедливост за всички повече никога няма да бъде отлагана. Зовът за спасение се надига от самата планета. Този зов повече не може да е по-отчаян и по-ясен.

"И нека Бог да ми е на помощ": Клетвата на Джо Байдън в снимки

Пред нас се изправят екстремизмът, вътрешният тероризъм и насилието, с които трябва да се борим. За да преодолеем тези предизвикателства, ни трябва нещо повече от думи. Трябва ни едно от най-трудно постижимите неща в демокрацията - единство", каза Джо Байдън в първата си реч като президент.

"Днес, в този януарски ден, цялата ми душа е в тази мисия: да върна единството на Америка, да обединя нашия народ, да обединя нашата нация. Да се обединим в битката срещу противниците, които стоят пред нас - гняв, презрение и омраза, екстремизъм, беззаконие, насилие, болести, безработица и безнадеждност. С единството си можем да постигнем велики и важни неща", каза още той. "Знам, че силите, които ни делят, са дълбоки и истински. Но знам, че те не са нищо ново. Историята ни е непрекъсната борба между американския идеал, според който всички сме създадени равни помежду си, и грозната реалност, в която расизмът, шовинизмът, страхът и демонизирането ни разделяха".

Цялата церемония се излъчва на живо, като може да се проследи тук:

Водещият мотив на събитието е "Обединена Америка" - ангажимент за преодоляването на крайното партийно разделение в обществото, който Байдън пое при победата си и потвърди след щурма в Капитолия на 6 януари, организиран от привърженици на Тръмп след протест срещу изборния резултат.

Точно 2 седмици след размириците Байдън се закле като 46-ти президент на САЩ пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Заедно с него положи клетва и Камала Харис, първата жена - вицепрезидент в историята на Съединените щати

Досегашният държавен глава на САЩ отказа да участва в ритуала по предаването на властта, с което наруши над 150-годишна традиция в американската политика.

На церемонията обаче пристигнаха президентите Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, придружавани от съпругите си. 96-годишният Джими Картър няма да може да присъства заради крехкото си здраве, но и той изпрати благопожелания на новия държавен глава на САЩ.

Преди Харис и Байдън да се закълнат, Лейди Гага изпълни химна на Америка, а след нея Дженифър Лопес изпя "This Land is Your Land" и "America the Beautiful".

Тръмп напусна Белия дом: Да бъда президент беше честта на живота ми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024