Снимка: © getty images

Следващият ключов етап от историческото космическо  пътешествие на астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли предстои - след 17:15 ч. капсулата Crew Dragon трябва се скачи с Международната космическа станция (МКС). 

Това ще се случи след сложен процес, който включва много малки важни детайли - вече започна обличането и изпробването на костюмите, а в 15:00 ч. ще дойде ред и на същинската процедура по сближаване и скачване.

Въпреки че Crew Dragon е способна да се справи със скачването сама, все пак на някъде между 220 и 170 метра от станцията Боб и Дъг ще поемат ръчния контрол за кратък период от време. 

Междувременно можете да се пробвате да се поставите на тяхно място през сайта на NASA, където можете да намерите ISS Docking Simulator.

Днес станахме свидетели на завръщането на една традиция на NASA: в 11:45 двамата астронавти бяха събудени с песен. По техен избор това беше "Planet Caravan" на Black Sabbath.

Наблюдавайте скачването с нас: 

16:50 ч.:

Crew Dragon се придвижи по-бързо от очакваното през последните часове и се очаква скачването да се проведе между 17:15 и 17:20 ч. вместо предварително планираното 17:29 ч.

16:45 ч.:

Поглед от Международната космическа станция към Crew Dragon - двете са на разстояние от около 220 метра. 

В 17:16 мекото скачване стана факт, а процедурата приключи в 17:30.

16:39 ч.:

Маневрата беше успешна. Сега следват други малки такива, чрез които се изпробва възможността астронавтите да управляват ръчно капсулата при евентуален проблем със системата. 

16:34:

Aстронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли получиха позволение да поемат ръчния контрол над капсуата, като задачата им е да подобрят траекторията, под която тя подхожда към мястото за скачване. Към момента тя се намира леко в ляво, а трябва да заеме централна позиция. 


Напомняме, че в 22:22 ч. българско време на 30 май SpaceX сътвори история. След като лошите метеорологични условия в сряда попречиха на компанията да изпрати първия си полет с екипаж в Космоса, мисията Demo-2 претърпя успех при втория опит.

Астронавтите се изстреляха към Международната космическа станция в капсулата Crew Dragon, която се откъсна от ракетата Falcon 9.

Мисията бележи първото изпращане на астронавти в орбита от NASA от 2011 година насам. След Atlantis космическата агенция "пенсионира" всички свои совалки и така единственият път към Космоса остана руският Soyuz. Фокусът върху мисията е голям, тъй като това е първият случай, в който космическата агенция използва частна компания, за да изпрати екипажа си в Космоса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство