ЦИК не може да отвори врати "под обсада" от ДПС-Доган и ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия все още не може да започне първия работен ден с регистрация на кандидатите за участие на изборите на 27 октомври.

В 10:30 се очаква ЦИК да направи извънредно заседание заради проблема.

Всички входове на сградата на партийния дом са блокирани от представители на двете фракции в ДПС на Ахмед Доган и Делян Пеевски, които от петък стоят на пост.

Целта на всяка от двете групи е да внесе първа документите си, с надеждата, че първият по ред ще бъде третиран и като първи по право във вписването за участие в изборите.

Изборният кодекс не позволява присъствието на две партии с еднакви имена в бюлетината.

Пресцентърът на ДПС-Доган показа и как депутати от двете групи са седнали и около масата, на която обикновено ЦИК приема документите.

Внасянето на книжата не означава автоматична регистрация за участие на изборите. Всяко заявление се разпределя от председателя на ЦИК на докладчик, който предлага решение на цялата комисия.

За да станат факт, решенията на ЦИК се постановяват с мнозинство от 2/3 от членовете ѝ. Ако няма мнозинство, се приема, че ЦИК е постановила отказ (от регистрация или друга процедура).

Всяко решение може да се обжалва пред Върховния административен съд, който е длъжен да се произнесе в срок до 3 дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024