Снимка: © bTV

Наблюдаващите прокурори по делото за изтеглянето и изпирането на 53 млн. лв. от парите за АМ „Хемус“ са направили самоотвод. Те са подали молба до Апелативна прокуратура – София след скандала с ГДБОП, съобщи зам.-градският прокурор на столицата Иво Илиев.

МВР и държавното обвинение влязоха в открита война, след като прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов , че оказвал натиск върху наблюдаващите магистрати за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания от страна на единствения обвиняем. Това е реферът по футзал Борислав Колев, в чието присъствие са били изтеглени 53 млн. лв. от парите за ЛОТ-5. Не е ясно на кого ги е дал и къде са средствата.

Прокуратурата срещу МВР по делото за АМ "Хемус" (обзор)

МВР отвърна, че прокуратурата умишлено бави разследването, за да може то да не стигне до бившите управляващи от ГЕРБ, а Стоянов отрече да е оказвал натиск. Той заяви, че магистратите не искали да изслушат лице, готово да разкрие всички детайли по схемата.

„В резултат на безпрецедентния, неправомерен натиск към наблюдаващите прокурори по делото да извършат действия извън кръга на закона – като протестират мярката на обвиняемия и като му разрешат да напусне страната и да не носи наказателна отговорност – същите са счели, че по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това, предвид образуваното досъдебно производство по чл. 289 (б.а. – срещу служители на ГДБОП за оказан натиск), колегите смятат, че това би оказало допълнителен натиск спрямо тях“, обяви той.

„Ето защо днес те са депозирали своите самоотводи пред Апелативна прокуратура – София. Горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност – дали има натиск, който ще им попречи и занапред да осъществят надзор върху разследването“, добави Илиев на брифинг в прокуратурата.

До произнасянето на Апелативната прокуратура магистратите ще продължат да изпълняват функциите си по делото. Ако държавното обвинение приеме мотивите им, делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип.

„Всичко, което се случва, е недопустимо. Призоваваме за общи действия на всички институции“, заявиха от прокуратурата.


"Автомагистрали" скрили от Сметната палата договор с фирмата, от която са изтеглени и изпрани 53 млн. лв.

Прокуратурата проверява заплахите срещу Ицо Хазарта и Бойко РашковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия